Удостоиха с наградата „Св. Паисий Хилендарски“ акад. Людмил Стайков (СНИМКИ)

КУЛТУРА

Удостоиха с наградата „Св. Паисий Хилендарски“ акад. Людмил Стайков (СНИМКИ)

5853
на 18.11.2022
Удостоиха с наградата „Св. Паисий Хилендарски“ акад. Людмил Стайков (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

На официална церемония в Националния исторически музей акад. Людмил Стайков беше удостоен с наградата „Св. Паисий Хилендарски“ за неговия изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Държавното отличие му връчи лично министър-председателят Гълъб Донев, в присъствието на министъра на културата Велислав Минеков, близки и роднини на акад. Стайков, както и изтъкнати български културни дейци. 

препоръчано

В словото на премиера Гълъб Донев прозвучаха думи на дълбока признателност към приноса на акад. Стайков. Министър-председателят специално открои един от научените от него ценни уроци, а именно – човек да разказва само историите, които го докосват. „Когато разказваш историите, с които си свързан, това събужда чувствителност към проблем, който търси решение. Заедно с това отключва съпричастност и задейства онази обществена енергия, която настоява решението да бъде намерено“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Донев посочи, че в настоящото му професионално занимание той разбира този урок като съвет да не губи връзката си с проблемите на хората. „Ако мога да разкажа един проблем, ще мога да намеря и решение за него. Обикновено в историята се крият всички отговори“, добави в заключение министър-председателят. 

В края на церемонията акад. Людмил Стайков благодари за наградата и изрази вълнението си от празничната обстановка. „Тази награда ме приобщава към творци, които досега са я получавали, които ценя и уважавам заради техния изключителен талант и към които изпитвам преклонение за изключителния им принос за развитието на културата и изкуството в нашата страна“, изтъкна акад. Стайков.

По думите му, да се отделя време за изкуство в настоящия труден за държавата момент, е признак за висока държавническа мъдрост. Акад. Стайков беше категоричен, че една държава има бъдеще, само ако отделя внимание на духовната сфера, на науката, на културата и изкуството, и се грижи тяхното развитие.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ СЪВЕТВА: Днес е най-спокойният и мирен ден - за любов, смирение и прошка АСТРОЛОГ СЪВЕТВА: Днес е най-спокойният и мирен ден - за любов, смирение и прошка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК