Вход
София
Времето в София 14 o C

"Уникредит Булбанк" разследвана от ДАНС

"Уникредит Булбанк" разследвана от ДАНС

на 06.06.2020
124792
0
"Уникредит Булбанк" разследвана от ДАНС
Автор: ПИК
06.06.2020
0
124792

Мащабно разследване започна Държавната агенция за национална сигурност на "Уникредит Булбанк" заради милионите, които твърди, че е теглил в брой забегналият обвинаем Васил Божков. Българското ФБР, част от която е финансовото разузнаване, реагираха мигновено на твърденията на хазартния бос, към които той приложи и банкови бордера.  

Още на 4 юни Специализираната прокуратура, която повдигна на Божков 18 обвинения, е възложила на ДАНС да изяснят случая.  Припомняме, че тогава укриващият се в Дубай бос пусна няколко бележки за теглени в брой милиони левове, чиято достоверност до момента не е потвърдена. Дори да са истински обаче, ДАНС ще трябва да провери всички подробности около сумите, тъй като не е обичайна практика толкова много пари да се теглят в брой. При такава операция банката е длъжна да уведомява властите и финансовото разузнаване.Това важи за суми над 30 000 лв., съобщават и от ДАНС: 

„Във връзка с публикации в медиите относно тегления на значителни суми (над 30 хил. лв) в брой от сметки в „УниКредит Булбанк“ АД, ДАНС предоставя следната информация: С постановление от 04.06.2020 г. Специализираната прокуратура е възложила на ДАНС изясняване на случая.

На 05.06.2020 г. директорът на специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване” (САД ФР) в ДАНС е издал заповед за проверка на банката относно установяване изпълнението на изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване на САД ФР при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева, както и за съмнения за и/или узнаване за изпиране на пари и/или за наличие на средства с престъпен произход", пишат от разузнавателната агенция.

Най-любопитно е последното изречение от съобщението им: "По случая ДАНС не е уведомявана от „УниКредит Булбанк” АД за съмнения при теглене на пари от каса“.

Това може да означава единствено, че публикуваните от Божков бордера са фалшиви, тъй като няма как банката да не уведоми финансовите органи при теглене на такива суми. Тази информация се изпраща автоматично служебно при нареждане на суми от такъв порядък и не зависи от желанието на конкретен служител дали ще я пусне или не, обясняват банкови експерти.

От 5000 до 50 000 лв. е санкцията при нарушение на изискването банките да информират "Финансово разузнаване" за плащания над 30 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 10 000 до 200 000 лв.

Казусът с милионите на Васил Божков бе подробно анализиран и от бившия бос на "Уникредит Булбанк" левон Хампарцумян преди ден пред ПИК. Той обясни, че няма как подобна операция да остане скрита, което отново навежда на мисълта, че такива тегления едва ли е имало. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8953
архив

След време днешните млади жени ще остареят и ще се хвалят на внучетата си: - Знаеш ли баба, аз каква бях като млада? На всяка снимка имах по сто лайка!"

няма нови новини
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
сега
2988
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Пандемията от COVID-19 провали за втори път сватбата за милиони на сина на Динко Динев
x
МИСТИЧЕН ДЕН: Прославяме архангела, който открива посланията на Бога
x