ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Храните, които съдържат соя, укрепват костите и забавят развитието на остеопорозата. Това е особено важно за жените в менопауза, когато хормоналните промени бързо изтъняват костите и увеличават риска от счупвания, сочат резултатите от ново изследване. Изтъняването на костите е особено бързо 5-7 години след като жените са навлезли в менопауза, когато рязкото спадане на нивото на женския хормон естроген може да причини 5-процентно намаляване на костната маса.
Заменянето на естрогена с хормонозаместваща терапия е свързано с риск за здравето, включително с опасност от инсулт. Затова соевият протеин се смята за възможна алтернатива на това лечение. Другите методи, които Американското управление за контрол на храните и лекарствата препоръчва на жените в менопауза, за да забавят загубата на костна маса, са свързани с физически упражнения и увеличена консумация на калций и витамин D. Тригодишното изследване обхванало 24 000 жени в менопауза от Шанхай.
Резултатите сочат, че за онези от тях, които са погълнали най-много соеви протеини, рискът от костни счупвания бил с 37 на сто по-малък, отколкото за жените, които консумирали най-малко соя.


