Вход
София
Времето в София 7 o C

Учени алармират: Сутрешното кафе на гладно може да ни докара диабет

Учени алармират: Сутрешното кафе на гладно може да ни докара диабет

на 28.10.2020
20564
0
Учени алармират: Сутрешното кафе на гладно може да ни докара диабет
Автор: ПИК
28.10.2020
0
20564

Сутрешното кафе на гладно пречи на усвояването на глюкозата, предупреждават британските експерти. Това може да доведе до инсулинова резистентност и диабет. За да се намалят рисковете, учените препоръчват да се пие кафе не преди закуска, а след това.

Сутрешното кафе на празен стомах нарушава метаболизма на глюкозата, което потенциално води до диабет, предупреждават физиолози от Университета в Бат във Великобритания.

Изследването е публикувано в British Journal of Nutrition.

Участниците в експеримента са били 29 здрави мъже и жени, които учените разделят на три групи. Първата спеше както е обичайно и на сутринта пиеше сладка напитка, съдържаща калории като в закуската. Изследователите събуждаха втората група на всеки час, лекувайки ги със същата напитка като на първата група сутрин. С третата група се случи същото като с втората, но половин час преди сладката напитка участниците получаваха порция силно черно кафе. 

Изследователите са взимали кръвни проби от всички участници, след като са изпили сладката напитка. Оказва се, че една нощ на нарушение на съня не влияе върху усвояването на глюкозата в сравнение с нормалния сън, въпреки че миналите изследвания показваха връзката между съня и метаболизма на глюкозата.

Консумацията на кафе обаче води до 50% увеличение на нивата на кръвната захар в сравнение с групите, които не са го получавали. Това може да означава, че кофеинът има потенциал да доведе до инсулинова резистентност. Освен това е известно, че кофеинът стимулира отделянето на повече мазнини в кръвта, което също така пречи на организма да получава глюкоза от кръвта. Или решаването на един проблем с кофеин може да създаде нов след себе си и в борбата със сънливостта да влоши метаболизма на глюкозата.

Промените в метаболизма на глюкозата говорят за намаляването на инсулиновата чувствителност и повишен риск от развитие на диабет тип 2 в бъдеще, но другите фактори, като физическата активност, трябва да бъдат взети предвид при прогнозиране на дългосрочни резултати, казват изследователите.

Единичните промени няма да причинят сериозна вреда, но редовната систематична намеса в метаболитните процеси наистина може да повлияе на здравето.

„Знаем, че почти половината от нас се събуждат сутрин и пият кафе, преди да направят каквото и да е било и интуитивно, колкото по-уморени сме, толкова по-силно е кафето, - казва професор Джеймс Бетс, водещ автор на изследването. - Нашата работа е важна и резултатите имат широкомащабни последици за здравето, тъй като досега имахме ограничени познания за това какво прави кофеинът с нашите тела, и по-специално как влияе върху метаболизма и контрола на кръвната захар“.

Просто казано, контролът на кръвната захар се нарушава, когато тялото за първи път получи доза кофеин, особено след безсънна нощ, обяснява Бетс. Можете да намалите рисковете, като пиете кафе не преди закуска, а след това, ако все още го искате.

„Тези данни могат да бъдат важни за здравето на всички нас'', - отбелязва той. „Резултатите показват, че една нощ на неспокоен сън не е влошила глюкозата и инсулина на участниците в сравнение с нощ на нормален сън, което е обнадеждаващо, - добавя колегата му Хари Смит. - Не започвайте обаче деня след лош сън със силно кафе, защото това се отразява негативно на метаболизма на глюкозата. Ето защо хората трябва да се опитат да балансират потенциалните ползи от кофеина като стимулант сутрин с риска от повишаване на нивата на кръвната захар и може би е по-добре да консумират кафе след закуска, отколкото преди. Трябва да научим много повече за ефектите на съня върху нашия метаболизъм, като например колко нощи на осуетен сън са нужни за нарушаване на метаболизма ни, какви са дългосрочните последици и как да се справим с тези проблеми".

Умерената консумация на кафе дава определени ползи за здравето и намалява риска от сърдечни заболявания, някои видове рак и неврологични заболявания, така че резултатите от изследването "не означават, че кафето не може да бъде част от здравословния начин на живот", каза Смит.

Освен това не трябва да бъдете твърде оптимистични по отношение на данните, че безсънната нощ не засяга метаболизма и ако това се случва рядко, тогава най-вероятно няма да има сериозна вреда за организма. Системната липса на сън значително увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19103
архив

2030 година. НАСА открива първия в историята ресторант на Луната. Един от посетителите пише в книгата за гости: "Храната е добра, обслужването също, но липсва атмосфера..."

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
АСТРОЛОГ: Денят е добър за начало на важни дела. Всичко, което се започне, ще има успех
x