Учен установи: Ферментирали храни са полезни за здравето

Здраве

Учен установи: Ферментирали храни са полезни за здравето

18518
на 28.11.2020
Учен установи: Ферментирали храни са полезни за здравето
Автор:   ПИК

Ферментиралите храни невинаги ухаят приятно и вкусно, затова и не всеки ги предпочита. Те обаче заслужават много специално внимание, защото са изключително полезни. Ферментиралите и мариновани храни трябва да са редовна част от седмичното ви меню. Напоследък популярността им се повишава заради все по-активното осъзнаване на тяхната важност за здравето.

препоръчано

Защо ферментиралите храни са полезни?

Ферментацията е процес, при който микроорганизми, като дрожди и полезни бактерии, превръщат въглехидратите в алкохол или киселини. Впоследствие тези съединения действат като естествен консервант, който предпазва продуктите от разваляне и им придава специфичен сладко-кисел вкус.

Учените са установили, че по време на ферментацията се случва много повече от това. Този процес не само удължава срока на годност на храната, но и насърчава растежа на полезните живи бактерии. Така наречените пробиотици са жизненоважни за доброто храносмилане и имунната система.

Торей Армул, диетолог и нутриционист, говорител на Академията по хранене и диететика в САЩ споделя пред US News & World Report, че пробиотиците, които са създадени чрез естествена ферментация (а не по лабораторен път) са най-полезният избор за здравето, храносмилането и добрия имунитет. Ферментиралите храни съдържат много повече естествени пробиотици от всички останали, затова е добре да се включват колкото се може по-често в менюто, пише healthdigest.com.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 292
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това