Фармацевтите и НЗОК се споразумяха за финансирането на лекарствата

Здраве

Фармацевтите и НЗОК се споразумяха за финансирането на лекарствата

15536
на 09.07.2024
Фармацевтите и НЗОК се споразумяха за финансирането на лекарствата
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Ключов момент в диалога между Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз относно предложените промени за предписване и отпускане на някои лекарствени продукти. Търсенето на консенсус между двете страни започна още миналата седмица и беше съпроводено от протестно затваряне на аптеки в цялата страна за по няколко часа.

препоръчано

Българският фармацевтичен съюз и Здравната каса са постигнали консенсус за начина на финансиране на услугите по изпълнение на рецепти, съдържащи лекарствени продукти, покривани изцяло от здравния фонд. Формулата, която ще използват, е пропорционална спрямо стойността на съответните медикаменти.

На практика промяната за пациентите ще бъде в това, че те ще могат да взимат предписаните им лекарства в различни аптеки, а не както досега цялата рецепта да бъде изпълнена на едно място. Споразумението между преговарящите страни беше необходимо, заради ограничения оставащ финансов ресурс в резерва на Касата. Фармацевтите определят това решение като краен компромис, който са допуснали, за да не се стига до прекратяване на договори между някои аптеки с Касата, каквото желание бяха заявили миналата седмица.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО
ново
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК