Вход
София
Времето в София 1 o C

Фолксваген - ракета носител на българската икономика! Битката на Борисов е за 6% ръст, 50 000 работни места и нови 10 милиарда инвестиции

Фолксваген - ракета носител на българската икономика! Битката на Борисов е за 6% ръст, 50 000 работни места и нови 10 милиарда инвестиции

на 16.07.2019
174958
55
Фолксваген - ракета носител на българската икономика! Битката на Борисов е за 6% ръст, 50 000 работни места и нови 10 милиарда инвестиции

Какво ще се случи, ако България спечели завода на Фолксваген и у нас се построи първата мащабна фабрика за напреднало машиностроене/автомобилостроене?

На пръв поглед, немците ще вложат 1.3 милиарда евро и ще наемат 5000 души на работа. Впечатляващо, но много хора ще се запитат дали е и революционно?

Всъщност, това е искрата, която ще запали истинската революция.

А ето и силуетът на тази революция:

През първите 3 години на изграждане на завода общите инвестиции в производствени мощности на VW, неговите доставчици и инфраструктурата в индустриалната зона ще са около 5 милиарда лева. Или точно 5% ръст на брутния вътрешен продукт. Само за загрявка.

На фаза 1 заводът вероятно ще произвежда автомобили на Шкода, които ще бъдат изнасяни за централноевропейските дилърства и логистични центрове. Приходите на завода от износ се очаква да бъдат около 14 милиарда лева годишно. От тях трябва да извадим разходите за вносни компоненти, но да добавим вторичното потребление, което работещите в завода ще реализират със заплатите си и приходите в държавния бюджет. Според консервативни изчисления, реалистично прекият стимул ще е около 3% към брутния вътрешен продукт. И около 20 000 нови работни места в завода и индустриалния парк на доставчиците.

На фаза 2 заводът на Фолксваген ще произвежда автомобили на други брандове от групата. Според медийни публикации това може да е Volkswagen Passat или някое от водещите SUV-та. По информация на ПИК от партньори на немския концерн в Германия програмата за електромобилност на Фолксваген вероятно ще премести производството на водещ флагман на групата в България и това може потенциално да удвои продажбите на българския завод. Тоест ръстът на БВП от производствената база може да се покачи дори до 4% (базата ще е по-висока след 8 години).

Източници на ПИК разкриват, че сделката с Volkswagen се наблюдава отблизо от още няколко водещи автомобилопроизводителя, като един от тях неофициално е заявил, че при успешно привличане на немския концерн, той също ще инвестира в завод в България. Конкретни параметри на бъдещата инвестиция не са обсъждани, но конкретният производител търсил възможности да пренесе големи производства от друг континент и по този начин да атакува нови пазари в Европа, където позициите му са слаби.

Следователно можем да очакваме инвестиция, близка до мултибранд завода на VW от около 1 милиард евро, или поне още 3-4% директен ръст на БВП от строителството и още около 2% устойчив ръст през годините на развитие. И още 20 000 нови работни места.

Един от ръководителите на международна консултантска компания с офис в България разкри пред ПИК, че при привличане на подобни два завода първият с локация София, а вторият с локация Пловдив, това означава на практика цялата магистрала Тракия между София и Пловдив да бъде осеяна двустранно с заводи на доставчици на автомобилни компоненти.

Експертът напомня, че при подобрения в законодателството за работната ръка и повече възможности за свободен внос и обмен на кадри между България, Македония, Сърбия и Румъния, Северна България също има потенциал да „приюти“ мащабна инвестиция в синергия с двата завода за автомобили. Възможни играчи с интерес са производители на батерии за електромобили, каквито така или иначе ще се произвеждат на фаза 2 в основните заводи.

Ето как можем да спечелим завода на Фолксваген

Ето как можем да спечелим завода на Фолксваген

Както първо ПИК разкри, България продължава да е една от...

на 15.07.2019

ПИК напомня и пресконференцията на директорите на Фолксваген и Форд от Ню Йорк, която единствено нашата медия предаде на живо.

На нея двамата представиха плана си за сливане между двата гиганта и превръщането им в технологични и софтуерни компании, произвеждащи умни автономни автомобили и платформи за транспорт, в които технологиите ще са много по-голяма част от добавената стойност. На нея вече се обяви многомилиардно разширение на софтуерните дивизии и нови 3000 софтуерни инженера в Мюнхен.

Имайки предвид, че София вече е IT и софтуерна столица на Балканите, вероятността у нас да се базира мащабен научно-развоен център за автомобилната индустрия също е огромен. Според различни анализи софтуерните специалисти, обслужващи автомобилната индустрия, могат да достигнат до 10 000 души или ръст на българската IT индустрия с над 20%!

Ако теглим чертата, битката пред Бойко Борисов не е просто за един завод.

Тя е за 6% устойчив ръст на икономиката над вече съществуващите 3%

За над 10 милиарда лева нови инвестиции във високотехнологични заводи.

За удвояването на българския брутен вътрешен продукт и изравняването ни със Словакия.

За европейски отпор на азиатския дъмпинг.

За реалната индустриализация на България.

И за истинското наследство на ГЕРБ.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(55)
1
ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА!
2
Държавата е окрадена вие пушилка пак пускате. Какви 10 000 000 000 инвестиции какви 5 лв ? То за 10 г един милиард няма..
3
Боже, Боже, вие хептен изтрещехте покрай таа Tukва!!!
4
..поканете Тодоров. Томов.Гърбевски.Деса да разбият хакерските атаки
5
Съгласна съм. Мога да шия калъфите за седалките.
6
ИВАН ГЕШЕВ АРЕСТУВАЛ ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА ДОКАТО Е В РУСИЯ! ПРОКУРАТУРАТА СЕ ОПЛЕТЕ В ЛЪЖИ! Иван Гешев е бил в Русия по време на акцията на 17 април 2018 г., при която бяха задържани кмета на "Младост" и заместничката й - това се опитва да убеди прокуратурата в имейл, изпратен до медиите.
7
То бива, ама вашето е чак противно.....
8
Фолксваген нямат зор да оправят бакиите на България. Точно обратното, идват да печелят. Ако не дойдат, значи здраво сме затънали, и 2/3 от хвалбите на властта са пунта мара -за вътрешно потребление
9
ТИКВАТА също като дон Кихот се бори с вятърни мелници.Как не ви писна ДА МУ ЛИЖETE ГЪ3Ъ?! БОКЛУЦИ.
10
Само вашата редакция ли не разбра, че заводът ще е в Турция? ГЕРБ пропиля златен шанс за България.
11
Трябва да говорим и с американците. Тоя F-16 вместо да го правят в Америка, да вземат и да направят завода в България. Българската Силициева долина-Полски Тръмбеш е напълно готова. А пък в Шкорпиловци може да се направи цех за атомни подводници.
12
А защо не ни оставихте нас да построим КОМУНИЗЪМА ? Знаете ли какво хубаво щеше да бъде !
13
безпрецедентно Националната агенция по приходите на една държава да допусне такъв пробив.“
14
сега ако някой изтегли заем от мое име,ще съдя ДЪРЖАВИчКАТА ZARADI IZTI4ANETO NA IFORMACIA OT NAP
15
сега ако някой изтегли заем от мое име,ще съдя ДЪРЖАВИчКАТА ZARADI IZTI4ANETO NA IFORMACIA OT NAP
16
Ами Аз вече построих комунизЪма ДРУГАРЮ.Дадох на ДРУГАРЯ СВИНАР Гергов от БКП 43 милиона лева за дупката във Варна ДРУГАРЮ.Вече всеки като Цецо ПИПОНА със заплатата си може да си купи апартамент със СОБСТВЕН АСАНСЬОР ДРУГАРЮ.комунизЪма е построен за нас ДРУГАРЮ, но Ти ДРУГАРЮ НЕ ГО ВИЖДАШ...Жалко ДРУГАРЮ, МНОГО ЖАЛКО.
17
Направи ли го: печели изборите! Категорично!
18
Авторът на тоя панегирик несъмнено е бил вдъхновен от уводните статии на в. Работническо дело.
19
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
20
Обичам те Бойко. Веселина Томова.
21
Осанна!!
22
Днеска емблеми на VW утре аспуси на VW. Конгратчулеишън Герб победа винаги.
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
ПЕШО СТИГА С ВИЦОВЕ, ТИ ЗАДМИНА ТОНИ ТОДОРОВ И КОРИТАРО, А ЗА ХАРИЗАНОВ И ХРИСТОВА ДА НЕ ГОВОРИМ
25
Ракета носител за тиквено семе на Марс... Вие сте Идиоти!
26
Никакъв Фолксваген няма да идва тук, това да мокри сънища на ГЕРБ, хахах след днешния супер теч на конфиденциалност на информация за всички българи в НАП, няма да дойдат и фирми за семки и бонбонки камо ли Фолксваген
27
Русо-робите са против завод на Фолксваген в България, те ще се зарадват само, ако у нас се започне производство на Запорожец- единственият лек автомобил, сътворен от крепостните мужици. Иначе, всичките марки леки автомобили на крепостните са по лиценз на Фиат.
28
Колкото и да се казва, че завода няма да е у нас, само в този ПИКлив сайт не разбраха! Продължавате да сте копие на Работническо дело, дори и когато нещата да ясни, да продължавате да надувате фанфарите. Миналото на Батко Буби е известно в цял свят, бандитско е, как да се скрие? Корупцията в държавата е ужасяваща, официално обявени сме за най-корумпирани в ЕС от доклад на Държавния департамент и Бундестага. Холандския външен министър го каза на Батко, че докато поддържа и развива такава корупция, Шенген ще е мираж, Еврозоната също. Това се знае в целия ЕС, какво остава за WV. Жалки са опитите тук да подвеждат излъгалите се да прочетат нещо обективно, че имаме голям шанс! Държава без нормална Съдебна система, купена прокуратура от властта, няма никакъв шанс.
29
Такива лозунги не бях чувал от тридесетина години
30
ако Борисов докара немците у нас,,ще гласуваме само за него,,,,
31
.........и като се събудила Тиквата, чаршафа мокър......
32
Борисов не може да докара нито немците, нито когото и да било! Цяла Европа му се смее, особено в Германия! Не бъдете толкова наивни, за тая инвестиция се говори предизборно и се молят до октомври да няма окончателно решение на въпроса, за да могат да го използват и за местните избори! Но вие щом искате си вярвайте, надеждата умирала последна! За всичките години, които този простак ни управлява, единствената му вярна приказка беше за "матриала" ПРОСТ Е, и явно такъв ще си остане!
33
А....АКО ДАВАТ И ГЕРМАНСКИ ЗАПЛАТИ КАКТО ТАМ ....ГАРАНТИРАНО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ РАБОТЕЩИ ТАМ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ НЕЗАБАВНО..!..!..! ДОСТАТЪЧНО Е ОБЕЩАНИЕТО НА НОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ,ЕП ЗА ИЗРАВНЯВАНЕТО НА МИН. РАБ. ЗАПЛАТА ЗА ЦЕЛИЯ ЕС , ! ! НО ПО БЪЛГАРСКАТА ЗАПЛАТА ИЛИ ПО НЕМСКАТА ? ? ?
34
Заводът пристигна в Димитровград. Радост и веселие. Започва мащабно производство на капачки за винтили на гумите.
35
Помиярскa Тролска смрад се лее в обилни количества! Ако наистина завода дойде у нас,рублофилчетата сигурно ще се наааакат! Как беше ,поживем , увидем...Самият факт , че сме вариант , и то преди Сърбия, вече е показателен!
36
България е най-после на първо място по нещо ! Това е световно КРЪГОВО! Всички ни заобикалят - син поток, южен поток,BMV, VW, АЕЦ,нефтопровод........
37
Борисов е точен,,, Българина обаче е кофти,,крив човек,,,все нещо го дразни,,,, Пичове,,ако немците дойдат у нас ,Борисов ще управлява България,много,,много,, дълго,,,
38
Да, ама язък - нема да стане. На крива ракета космоса само и пречи.
39
Първи, завода на "Фолзваген" няма да бъде в България , ав Измир - Турция. Второ, за всичките 10 години инвестициите в България не са стигнали до 10 млрд. През изминалата 2018 г. те бяха само 800 млн.лв. Христозов, ако ти не си Heдялко защо искаш да заемеш мястото му под чатала на Питека. Както си тръгнал със сигурност ще станеш един от най добрите лизaчи на трътлестия гъз на Херакопитека.
40
отговор на коментар
Добре си чел Ленин,другарю,за вас ,червените и лилявите комуняци,КОЛКОТО ПО-ЗЛЕ,ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!
41
Ха, ха, ха, това "начетено и оптимистично умниче"изглежда е забравило че "ако"има двоен смисъл, според това къде ще поставиш ударението!
42
Фолксваген използваха България, за да се спазарят по-добре с Турция.
43
Видимо Борисов е една остаряла и уморена мутра, затънал в собствения си нарцисизъм и алчност. Ако има изобщо акъл ще се оттегли и ще си харчи милиардите, живота си лети
44
отговор на коментар
Просто от пик ако искате да не станете съвсем за смях в очите на хората, само за инвестиции при ГЕРБ не пишете. 10 милиарда на година бяха инвестициите по времето на Станишев, сега са под милиард. И това е напълно естествено гербестите фирми си пазят евтината работна ръка чрез марионетките им кметове и който и чужд инвеститор да дойде тук вижда че е мачкан и нежелан. ХОРА НЕ ЧЕТЕТЕ ЛЪЖИТЕ НА ПИК А ЧЕТЕТЕ ЕВРОСТАТ, ТАМ РЕЗИЛА НА ГЕРБ СЕ ВИЖДА ПРЕКРАСНО, И ЗА СРИВА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ И ЗА 100 ПРОЦЕНТА ИНФЛАЦИЯ ПРИ ГЕРБ ДАЖЕ С ВАЛУТЕН БОРД И ЗА ИЗОСТАВАНЕТО ОТ РУМЪНИЯ ЗА ВСИЧКО ТАВА СА ВИНОВНИ ГЕРБ И ТУРСКО-ПСЕВДОПАТРИОТАРСКАТА ИМ САМОЛЕТНА КОАЛИЦИЯ
45
След тоя хакерски пробив,Фолксваваген ей ся ще инвестират,ама се загащете първо!...А и друго! Много ви е предвидима цената на ел. ЕНЕРГИЯТА! Айде...до нови сделки!
46
Фолксваген не бива да се допуска до широкия български пазар. Много са дребни.
47
отговор на коментар
До коментар 9 - Глупако , научи първо граматиката и после пиши... червено говедо...тъп и прост комунист ! Ходи да лижеш на др.кУрнелия г..а !
48
Ако пак издухаме супата, както е обичайно, управляващите"аслани" ще си тръгнат ли като п...срани?!!!
49
Ако Фолцваген, построи завод в България, това значи че в следващите 20г. бсп да не дойде на власт а „дружбата“ към братушките да изчезне окончателно, затова другарите правят и невъзможни неща, това да не се случи!!
50
Егати и поръчовата статия, но ме дразни как така наречения автор или преписващ текста, е наредил едно след друго нещата за инвестиции, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ че НИКОЙ НЯМА ДА ИНВЕСТИРА В СТРАНА С МАФИОТСКА СЪДЕБНА СИСТЕМА, всеки доклад на ЕС за напредъка на България се говори за ЛИПСА НА НАПРЕДЪК в съдебната ни система, и вместо да сложим качествени юристи, прокурори и съдии ние слагаме наши хора с идиотски наклонности - Цецка и Барни джуркането, в радост се надявам да ме опровергаят и Фолксваген и правителството, но на тези географски ширирни чудеса не стават.
51
отговор на коментар
Стефане кажи го направо?-В страна в която бсп, прави всичко възможно, държавата да не върви напред, НИКОЙ инвеститор, няма да доиде
52
ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ И 7 млн. СВОБОДНИ БЪЛГАРИ.
53
и сега всеки да си отговори защо да се строи в българия или турция защо не се строи в алпите имат милион мигранти за работници хем ще ги интегрират хем парите ще останат в германия
54
i koi shte raboti v tos zavod ako go napraviat v bg mnogo mi e chudno
55
БСП не вярваха, че ще купим Ф-16!?!?!? Само едни САНКЦИИ (на САЩ) срещу Турция заради ракетите С-400 и VW ще "кацне" в БГ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5173
архив

Питат радио Ереван: - Кои са повече от китайците? - Мераклиите! - А по малко от албанците? - Късметлиите!

 

няма нови новини
Днес: 164
hot
най-четени новини в момента
сега
3408
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Патова ситуация в СЕМ - не могат да решат кой да е шеф на БНР (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Нищо не е случайно, денят е изпълнен с мистика
x