ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Край Дойранско езеро в съседна Република Македония се намира един от най-легендарните и най-стари ресторанти на Балканите - Фук-Так. Създаденият от Дедо Туше Янев ресторант отваря врати през 1884 година и до днес неговите наследници поддържат славата, духа и гостоприемството на стария Янев.
Дедо Туше нарекъл ресторанта Фук-Так, защото така е чувал звукът от парния локомотив, който с изумление заставал да гледа, когато преминавал край Дойран. "На мен точно така ми се звучеше - Фук-Так и години по-късно на това място, където седите в момента създадох този ресторант", пише по-късно Дедо Туше. А в този ресторант са влизали и сядали най-светлите македонски фигури като се започне от революционера Гоце Делчев та се стигне до националните фолклорни икони Никола Бадев и Васка Илиева.
В мирни времена ресторантът е място за веселби, сватби, празненства и най-различни чествания, но в размирни времена той е скривалище, при това най-сигурното за войводите, разказват местните хора с гордост. Днес традицията и духът на Дедо Туше във Фук-Так се поддържа от неговия внук Перо, който заедно със своя персонал не пропуска да обърне внимание на всеки посетител. Перо продължава да спазва и традицията в кухнята наложена от Дедо Туше - дойрански шаран, червеноперка, перкия и сом са сред задължителните рибни ястия, които трябва да опитате. А, за това не е много трудно, защото Дойран е на само около 50 км от българската граница.


