Вход
София
Времето в София 22 o C

ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК: Ще има ли Извънреден конгрес на БФС? Ивайло Дражев с разтърсващ коментар (ДОКУМЕНТИ)

ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК: Ще има ли Извънреден конгрес на БФС? Ивайло Дражев с разтърсващ коментар (ДОКУМЕНТИ)

на 17.10.2019
48905
15
ФУТБОЛНА БОМБА В ПИК: Ще има ли Извънреден конгрес на БФС? Ивайло Дражев с разтърсващ коментар (ДОКУМЕНТИ)
17.10.2019
15
48905

Един от най-известните и дългогодишни родни футболни деятели Ивайло Дражев говори ексклузивно пред ПИК относно най-новите драми свързани с БФС. Дражев внася яснота по горещия казус свързан с позицията на президент на централата.

- Г-н Дражев, появиха се индикации, че е възможно да не се състои Извънреден конгрес на БФС, а Изпълкомът на централата да приеме оставката на Борислав Михайлов, след което постът му да бъде зает от някой от другите ръководители в настоящата конфигурация на Футболния съюз и да бъде изкаран цял мандат. До каква степен е вероятно такова развитие?

- Има два закона, които се явяват материален и процесуален по отношение на сдруженията с нестопанска цел в обществено полезна дейност, които са регистрирани. Това е Законът за юридическите лица с нестопанска цел, който касае БФС и това е разбира се Уставът на БФС, в който много ясно е казано чл.36 ал.3 кой избира и кой освобождава президента на Футболния съюз. Веднага трябва да направя едно уточнение, че Изпълкомът няма правомощия нито да разглежда, нито да приема, нито да не приема оставка на президента на БФС. По устав на централата Изпълкомът може да се събира по искане на президента на Футболния съюз, но не може да разглежда въпроса за неговата оставка. Тя се разглежда единствено и само на Конгрес. Конгресът има Общо събрание както е по закон за юридическите лица с нестопанска цел. Само Конгресът има правомощия да гласува и да освобождава президента на БФС.

- Да разбираме, че на заседанието на Изпълкома на Футболния съюз, което ще се проведе утре, няма основания да не бъде разискана темата за предстоящ Конгрес, при положение, че Борислав Михайлов подава оставка?

- Те може да се опитат да заобиколят Устава. Тъй като в него член 47 има един текст, по който евентуално някой може да изпълнява правомощията на президент до насрочването на нов Изборен конгрес. Обаче там има изричен текст, по който член 36, алинея 3 е много ясен и точен. Той казва, че само Конгресът може да освободи и да назначи президента на БФС. Така, че няма как да се прехвърлят правомощия. Междудругото има ограничения по закона за юридическите лица с нестопанска цел - не може правомощия на Общото събрание да се прехвърлят на други органи.

Ето и фото от Устава на БФС по темата:

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов с първи коментар на оставката на Боби Михайлов (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов с първи коментар на оставката на Боби Михайлов (ОБНОВЕНА)

"Това си е работа на футболния съюз. Утре да не каже...

на 15.10.2019

- Съответно логиката сочи, че трябва да се свика Конгрес, на който Общото събрание да гласува относно оставката на Борислав Михайлов и ако тя бъде приета да последва следваща точка - избор на нов председател на централата?

- Точно така. Ако оставката му бъде приета на Конгрес, тогава може да се назначи нов избор на президент. Междудругото самият Устав е абсолютно незаконно вписан, защото в него изрично е посочено, че управлението на сдружението се предоставя на президента на БФС. Дакато по закона за юридическите лица с нестопанска цел изрично е записано, че управителните функции във всяко едно сдружение с нестопанска цел в общественополезна дейност се изпълняват от Управителния съвет. Т.е. от Изпълнителния комитет.

- Т.е. вие изключвате вариант, в който да не последва Изборен конгрес на БФС?

- Виж какво, нали знаеш, че те са на принципа от 30 години - като задуха вятър, сниши се. Според мен, те ще се опитат утре да прехвърлят правомощия...

- Ако все пак от Изпълкомът на централата преценят, че имат правомощията да гласуват на тяхното заседание оставката на президента на БФС Борислав Михайлов и да не последва Конгрес...

- Ако Изпълкомът направи тази глупост, ще приключи веднага историята с оставката на Михайлов. Борислав Михайлов не е някакъв извънземен. Той е функция на Общото събрание на съюза.

- Вие лично сте кандидат за нов председател на БФС?

- Снощи ми звъняха няколко клуба, предложиха ми. Ще преценя, но по принцип съм дал съгласие да ми номинират кандидатурата, ако се стигне до Конгрес, а то трябва да се стигне, защото няма друга форма. Самата спортна общественост трябва да е наясно, че когато президентът на БФС си е подал оставка следва заседание на Изпълком, дата за Конгрес, а до датата на Конгрес първият вицепрезидент има правомощие по Устава на Футболния съюз и по закона за юридическите лица с нестопанска цел да изпълнява правомощията на президент, но той не може да управлява БФС. Докато в нашия Устав на Българския футболен съюз изрично в нарушение на закона е посочено, че управлението на БФС се предоставя на президента на централата, което е нарушение, защото в закона пише, че тази функция може да я изпълнява само Изпълнителен комитет на Футболния съюз.

Сподели:
свързани новини
ТОРНАДО В ПИК: Острото перо Жоро Атанасов отсече: Държавата си отвоюва футбола, Бойко Борисов... ТОРНАДО В ПИК: Острото перо Жоро Атанасов отсече: Държавата си отвоюва футбола, Бойко Борисов...
Известният роден спортен журналист и публицист Георги...
на 16.10.2019
ТЕЖКИ ДУМИ: Батков призова за футболен конгрес и смяна на Боби Михайлов ТЕЖКИ ДУМИ: Батков призова за футболен конгрес и смяна на Боби Михайлов
Трябва ли да бъде приета оставката на Борислав Михайлов...
на 17.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 15284
архив

Жена буди мъжа си:
- Иване, Иване! Събуди се! Знаеш ли ...... насра се в леглото?!
- ?!?!
- Сигурно си сънувал нещо много страшно? - предположила жената.
- Да, просто ужас! Нападна ме гигантска, зъбата акула!
- Ух, не думай....аз шях да умра от страх!
- Е.....аз съм мъж...

няма нови новини
Днес: 336
hot
най-четени новини в момента
сега
3292
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов след голямата новина за 50-те млн. лв. за преподавателите в университетите: Академичният състав е темелът, върху който стои висшето образование (ВИДЕО)
x
Какво не знаем за полиандрията
x