BG EN

ХИТРИНКИ: Напитката, която бабите ни слагат в козуначеното тесто и то става феноменално вкусно

ГОРЕЩО
Животът днес

ХИТРИНКИ: Напитката, която бабите ни слагат в козуначеното тесто и то става феноменално вкусно

17541
на 22.04.2022
ХИТРИНКИ: Напитката, която бабите ни слагат в козуначеното тесто и то става феноменално вкусно
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Помните ли вкуса на бабиния козунак? Той наистина не може да бъде забравен. Ароматите се преплитат, а тестото е толкова наситено жълто, че не можем да спрем да похапваме нарязаните в подноса парчета.

препоръчано

Нашите баби задължително наливат по малко лимонада в козуначеното тесто. Тайната на перфектния резултат се крие именно в тази напитка. Тестеното изделие става много по-ароматно, меко и сладко.

Ще ви споделим и рецептата за козунака с лимонада, който е запазена марка на всяка една мила старица с много опит и сръчни ръце.

свързани новини

Ето и какви продукти се използват за вкусен козунак с лимонада: брашно - 1 кг; прясно мляко - 400 мл; лимонада - 100 мл; яйца - 5 бр.; захар - 3 с.л.; еритритол - 1 с.л.; мая - 14 г суха; захар с ром - 1 пакетче; лимонена захар - 1 пакетче; ванилова захар - 1 пакетче; олио - 100 мл; масло - 50 г разтопено; стафиди - 100 г. За намазване: жълтък - 1 бр.; прясно мляко - 1 ч.л.; захар - за поръсване.

Начин на приготвяне:

Млякото се затопля предварително, а към него се добавя маята, 2 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Цялата тази смес се разбърква и съдът се покрива с кърпа. Оставя се за близо 20 минути, в които маята да се активира и сместа да шупне. Задължително трябва помещението да е добре затоплено. Направата на козунак е обвързана с висока температура. Вземете купа и в нея разбийте яйцата и 1 с.л. захар. Към сместа добавете еритритола, ваниловата захар, лимоновата захар, захарта с ром и лимонадата.

Добавя се също шупналата мая и маслото, което предварително сте разтопили. Постепенно се добавя и цялото количество брашно. Важно е да бъде пресято минимум веднъж. Тестото се меси продължително време. Трябва да се получи меко и да не лепне по ръцете. След това го прехвърляте в дълбок съд и го покривате с фолио. Трябва да утрои обема си.

Когато втаса, го прехвърляте на плота и започвате да месите повторно. Периодично мажете ръцете си с олио. Тестото трябва да поеме цялото количество мазнина, докато го месите.

Отново се оставя да втаса за близо час. След това се разделя на топки, които оформяте на фитили, добавяте стафиди, локум или друга плънка и сплитате на плитка. Най-отгоре намажете с прясно мляко и олио и обилно поръсете със захар. Козунакът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Ако започне да хваща коричка отгоре, а вътрешността все още не е изпечена, покрийте с алуминиево фолио, така че да го предпазите от прегаряне. Може да сложите канче с вода в долната част на фурната, за да може обредният хляб да се изпече равномерно. Ето, че вече имате вкусен козунак, досущ като на баба. Тайната е в лимонадата, не пропускайте да я добавите!

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството
ПИК TV x
ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев. Готви се гражданска война с кръвопролития и жертви. Кандидатите на ГЕРБ за Дондуков 2 може да са само Христо Стоичков и Лили Иванова (ОБНОВЕНА) ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев. Готви се гражданска война с кръвопролития и жертви. Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 може да са само Христо Стоичков и Лили Иванова (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 73
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК