Вход
София
Времето в София 24 o C

Хомеопатът д-р Дора Пачова пред ПИК: Нервите и лошото хранене са в основата на всички заболявания

Хомеопатът д-р Дора Пачова пред ПИК: Нервите и лошото хранене са в основата на всички заболявания

на 30.10.2016
28438
5
Хомеопатът д-р Дора Пачова пред ПИК: Нервите и лошото хранене са в основата на всички заболявания

Единадесета национална конференция на хомеопатите в България се провежда в момента в парк хотел "Витоша". Темата е "Автоимунни заболявания и хомеопатия". Този тип болести са често срещани при все повече млади хора и това налага да се вземат спешни мерки за лекуването им, според участниците във форума. Специален гост на конференцията е проф. Вангелис Зафириу от Гърция. Той е психиатър и се занимава със суицидната депресия, която води до желание за самоубийство, и как тя се лекува по хомеопатичен път.

Българската хомеопатия отбелязва 20 години

Българската хомеопатия отбелязва 20 години

Асоциацията на лекарите хомеопати в България празнува...

на 06.11.2015

Разговоряме с д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Сякаш хората не само в България, но и по света се разболяват все повече и повече. Появяват се много нови видове болести. Губим имунитет. Това ли наложи темата на вашата конференция, д-р Пачова?

- Броят на автоимунните заболявания расте все повече и повече. Проблемът става много сериозен. Тези заболявания се подмладяват. И пациентите, страдаши от тях се повишават. Кортикорстероидите, които предлага традиционната медицина, са много добри в началото. Но после могат да доведат до странични ефекти и пациенът става зависим от тях. 

- Хомеопатията как може да помогне при лечението им?

- Имаме много какво да предложим. Ние правим цялостна картина на пациента, за да видим какво е състоянието на организма му. Много често едно заболяване всъщност има други корени. Много често пациентите подхождат автодегенеративно към себе си - като например, непрекъснато се самокритикува, поддава се на негативни мисли. 

- Депресията е най-голямият бич на нашата цивилизация и нашето време? Можем ли да се спасим от нея?

- Гост на нашата конференция беше проф. Вангелис Зафириу. Той точно говори за суицидната депресия и автоимунните заболявания. Много често първоначалните симптоми не се откриват. Човекът чувства дискомфорт, уморява се бързо, раздразнителен е. Вторият момент е когато пациентът взима лекарства, но част от тях могат да отключат автоимунно заболяване и да доведат до задълбочаване на депресията. Третата фаза е краното депресивно състояние с мислене за самоубийство. Тук имаме желание на човека да разруши тялото си. Понякога другите заболявания, от които страда пациентът, могат да го накарат да реши да сложи край на живота си. Когато прочетете в интернет или другаде, че няма лечение за вашата болест, се депресирате все повече и в повече. И в крайна сметка решавате да се самоубиете. 

- Да ви разбирам ли, че всички болести всъщност идват от главата, както се изразяват старите хора? Тялото ни страда заради негативните мисли и нервността, които сами си предизвикваме?

- Има болести, при които всичко идва от главата, да. Нова мода обаче е и че всички пробрлеми идват от червата. Още преди 6 хил. години това е установено от Аюрведа и от китайската медицина. Да, главата и червата са основните източници на болестите ни. 

- Напоследък все повече хора страдат от ставни заболявания....

- Те могат да имат различна причина. В хомеопатията има медикаменти, които да облекчат болката. Зад ставните болести стоят други проблеми. Затова ние, хомеопатите, правим цялостен преглед на пациента. Не само износване на ставите може да е причина за такъв род заболявания. А например непоносимост към дадени храни. Човек може да има болки в коленете си и затова, че се чувства виновен.

- Говорите за проблемите в червата. В България, а и в цяла Европа хората се хранят изключително нездравословно. Май трудно можем да решим този проблем?

- В Япония храненето е предмет, който се изучава в училище. Ние се объркахме. Като българи забравихме нашите собствени храни и направихме голям хаос. Към това добавяме и вносните храни, от които други държави отдавна са се отказали. Е с една дума - българинът неглижира здравето си. И предпочита да се самолекува вместо да ходи на лекар. Студентите по медицина, например, изучават най-малко червата. Което не е добре. 

- Диабетът също стана много често срещана болест. Вие можете ли да го лекувате?

- Хомеопатията може да бъде подпомагащ метод. Да подпомага баласнирането на цялостното състояние на пациента, така че той да не прави резки промени в стойността на захарта. 

- Българинът сам по себе си е недоверчив човек. Затова и като че ли все още не може да повярва напълно в хомеопатията. Кажете ни как се решим да посещаваме вашите кабинети?

- Нашата асоциация съществува от 21 г. И кабинетите ни са пълни. Все повече хора знаят и ни търсят. Вече имаме отгледани поколения. Млади хора са идвали при нас. Сега са станали родители и водят децата си в нашите кабинети да ги лекуваме. Правим така, че и другите лекари, занимаващи се с традиционна медицина, да разберат какво е хомеопатия. 200 лекари гостуват на нашата конференция сега. 

- Да разбирам ли, че вие искате да лекувате заедно с традиционните лекари? 

- Точно така. Ние искаме да създадем мост между видовете медицински специалисти. Джипитата, а и специалистите, нямат време за цялостен преглед. Да вземем за пример кардиолозите. Те правят кардиограма и всички видове изследвания, но имат 20 минути за преглед. По-нататък сме ние. Правим цялостен анализ. Сърцето може да боледува по различни причини. И ние може да установим къде е основата на заболяването.  Както се казва няма нелечими болести, има нелечими хора. Просто човек трябва да пожелае да бъде излекуван. 

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 14547
архив

Звъни телефонът. Слушалката вдига Иванов - баща на три дъщери. Чува младежки глас:

- Ти ли си, жабчето ми?

- Не, тук е бащата на блатото.

няма нови новини
Днес: 91
hot
най-четени новини в момента
сега
1979
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов пред нов път и училище край Велинград: Яд ги е, че строим, а те 50 години нищо не са направили! Да ме снимат гол, колкото искат (НА ЖИВО/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за 2 юли - главоломен успех за Овните, Близнаците търпят загуби, разправии за Везните
x