ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Консумацията на силен чай и кафе на гладно са вредни, тъй като дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт и не дават енергия на организма. Опасни са също тортите, бонбоните и сладкишите, богати на бързи въглехидрати.
"Те се усвояват бързо и предизвикват скок на съдържанието на глюкоза. Крайният резултат от консумацията на тези популярни сладки продукти е бързата поява на усещане за глад и главоболие", споделя ендокринологът и диетолог Анастасия Тараско.
"Тлъсти меса, пушени, мариновани продукти - цялата тази храна е трудно смилаема. След такава закуска, като правило, се появява сънливост и работоспособността намалява", обяснява диетологът.
Кои са най-подходящите храни за закуска?
Лекарят посъветва при всяко хранене да се спазва "правилото на чинията", според което трябва да се изяжда около една четвърт от общото количество протеин.
"Това могат да бъдат яйца, извара, пуешко или пилешко месо, някакъв вид нетлъста риба, другата половина да бъдат зеленчуци и плодове, а една четвърт - дълги въглехидрати или пълнозърнести храни", казва Тараско.
Според експерта протеинът може да бъде допълнен с малки количества мазнини, пречистено краве масло или нерафинирани растителни масла и ядки.


