Вход
София
Времето в София 16 o C

Цветан Василев, Златев, Цеко Минев, Пашата и Черепа...

Цветан Василев, Златев, Цеко Минев, Пашата и Черепа...

на 17.07.2013
16542
20
Цветан Василев, Златев, Цеко Минев, Пашата и Черепа...
17.07.2013
20
16542

Годината 2013 се оказа, в България, годината на масовите публични самоубийства. Не става дума за единичните хора-факли, изгорели през зимата, за да покажат, че сме стигнали дъно, на което няма възможности за живот. Става дума за значими и наглед непоклатими овластени среди, които от пролетта насам се самоубиват пред публиката, показвайки, че все пак има надежда на разчистения от тяхното присъствие терен да покара нещо ново.

Първи се самоубиха „лицата от 90-та”. Видни фигури от героичната ера на СДС, доста позабравени в годините, бяха спешно активирани. Изникнаха внезапно в края на февруари, за да ни обяснят, че ГЕРБ е новото СДС, че зимните протести са метеж, организиран от Москва, а Цветан Цветанов – икона на гражданската доблест, комуто всички вкупом трябва да се извиним за причинените му от метежниците притеснения.

Макар така и да си останаха групичка напълно изолирани от обществените настроения 7-8 човека, те и днес не престават да ни досаждат със самоубийството си. Извират всяка сутрин от медиите, контролирани от ГЕРБ, за да апелират за незабавна реставрация на предишната власт, та да не дойдела комунистическа диктатура, оглавявана предимно от Мая Манолова. В очакване на същата, един от тези новопокръстени гербисти дори съобщи от ТВ-екрана, че очаква да бъде убит. И поиска политическо убежище, макар вече от 6 години да може просто да хване самолета за всяка точка от Европа, където свободно да се засели, далеч от Мая Манолова и нейните щурмоваци.

Така се самоуби първото поколение „седесари”, предоставили остатъците от угасващия си авторитет в услуга на Цветанов и Фидосова.

Малко по-късно, вече на изборите, ни напусна и второто поколение сини политици, в лицето на ДСБ, СДС, ДБГ и останалите сини отломъци, оставени от гласоподавателите извън парламента. Партийните лидери разбраха, че това е наказание за онова, което те правиха в последните десетина години. Подадоха оставки и освободиха терена – всички, освен наскоро появилата се на техния терен Меглена Кунева. И нея обаче вихрушката на историята ще я отнесе в най-скоро време.

След тази поредица от самоубийства „синята” десница най-сетне изчезна. Поредицата обаче не свърши с това, защото междувременно се самоубиха и медиите.

Всъщност, те си окачиха въжето още през юни 2012 година. Проправителствените телевизии и вестници – към онзи момент съставляващи 90 на сто от всички медии – се опитаха да игнорират 3-дневната окупация на Орлов мост от „зелените”. След като не успяха да скрият това събитие, медиите се опитаха да го опаковат в лъжи и двусмислици.

Вместо обаче обществото да обърне гръб на протеста, то обърна гръб на медиите. Само за една седмица тяхната зрителската и читателска аудитория рухна наполовина, а на медийното поле изгряха медиите на 21-ви век – социалните мрежи, директното предаване по интернет от мястото на събитието, както и сайтове като „Дневник” и прохождащия „OFFnews. При максимум тираж на „големите” всекидневници от 8-10 000 бройки, директните интернет предавания от Орлов мост регистрираха над 20 000 гледания на вечер, а анализите на двата споменати сайта събираха до 50-60 000 читатели. Общественото мнение започна да се формира вече не от динозаври като Тошо Тошев, Люба Ризова или П. Блъсков, а от 20-30 години по-млади от тях интернет журналисти като Асен Генов, Владо Йончев и Антоанета Цонева.

В това си вече силно разклатено здраве медиите се сблъскаха със зимния протест – и след кратко колебание го обявиха за сборище от шайка лумпени, които дори не знаят, какво искат. Хората спряха да гледат телевизия и да си купуват вестници. Зрителската и читателската аудитория се сринаха отново. На терена на „класическите” медии останаха само БНР, БНТ и вестниците „Капитал”, „Сега” и „Ретро”. Всички останали, лишени от публика, започнаха да се крепят единствено на подаянията на дружески настроени олигарси и групировки – т.е. престанаха да бъдат медии и се превърнаха в пропагандни листове.

Това обаче не им попречи да продължат самоубийството си и при започването на летния протест. Вече ударили дъното откъм аудитория, медиите удариха дъното и откъм журналистика. От премълчаване и манипулация на фактите, минаха към откровена, безогледна и несвързана с никакъв реален факт пропаганда. Според медиите на ГЕРБ, протестът не е срещу системата, а само срещу БСП и ДПС; и хората искат не друго, а отново да гледат сериала „Бойко реже ленти”. Според медиите на Пеевски – отново застанали зад поредното правителство – протестират шайка мързеливи софиянци, платени от американските империалисти. Изведнъж стана така, че зимните протестиращи, тогава обявени за шайка лумпени, станаха „народа”, а сегашните – „ситите софиянци”.

И така, бавно и полека се стигна до легендарната първа страница на вестник „Монитор”, издържана в стил Жданов: снимка на протестиращи срещу правителството, заляли Цариградско шосе, гарнирана с дописка, според която те искат свалянето на... президента Плевнелиев.

Явно трудно се издържа на „привличането на бездната” – в случая, на медийното самоубийство. Дори БНР започва да дава признаци, че може би вече си плете въжето, с растящата си подкрепа за теорията, че протестите са организирани от „кръга Капитал”. Да видим... Жокер: ще знаем, че БНР се е обесило в мига, в който оттам ни осведомят, че протестите са платени от американските империалисти.

Покрай протестите се самоуби – и самоубива и днес – и българската хуманитарна интелигенция. През юни миналата година водещи интелектуалци нарекоха окупиралите Орлов мост „слабоумни”. По време на зимните протести интелектуалците обявиха собствения си народ за лумпени, а днес тъкмо интелектуалците са най-изявените поддръжници на пропагандната теза, че става дума не за надигане на „гражданите срещу мафията”, а за „борба на групировки”. И, разбира се, отново пророкуват, че „нищо няма да излезе” от цялата работа – с което се самолишават от правото да бъдат интелектуалци и довършват своето предълго проточило се сепуко.

Покрай назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС и последвалия обществен взрив се самоуби и онази част от политическия елит, която, за разлика от „сините”, успя да влезе в парламента. Всички, които участваха в правителството на Орешарски към момента на лансиране на Пеевски, се опозориха за години напред. Не потънаха обаче само личности. Обесиха се и замесените партии.

БСП и ДПС, вместо да си удържат на думата и назначат непартийно правителство, съставено от признати авторитети, се втурнаха да назначават своята обичайна клиентела на всички постове в държавата, както в добрите стари времена. Междувременно отписаха протестиращите като американски агенти и беззъби алкохолици; и накрая за краткост ни съобщиха, че каквото и да става, със или без протести България винаги ще бъде управлявана от някоя групировка.

С което, разбира се, си гарантираха, че никога повече няма да управляват, защото никой нормален човек няма да гласува за тях.

Самоуби се, очаквано, и Атака, поради подкрепата си за правителство, наполовина собственост на ДПС. Успешно се самоубива и ГЕРБ. Когато най-сетне разбраха, че протестът не работи за тях, Б.Б. и Цв. Цв. си зададоха въпроса: „Е, тогава – за кого работи този протест?”. И стигнаха до обичайния налудничав отговор – че протестът работи за (т.е. организиран е от) т.нар. Реформаторски блок, създаващ се около новите лидери на старата десница; и че е платен от... американските империалисти.

Така ГЕРБ сподели, едно към едно, параноята на БСП. Очакваме в близко бъдеще двете да започнат да споделят и властта.

Пред очите ни тази година се самоубиха изглеждащите непоклатими медийни, политически и интелектуални среди, претендирали десетилетия наред да са „елитът” на нацията. Причината за тези инак крайно разнообразни самубийства е една: изпадане от времето.

Самоубилият се елит не разбра – и продължава да не разбира – че и светът, и България вече не са онова, което бяха. Че мнозинството, съставено от почтени хора, вече отказва да му бъде съобщавано с презрителен тон, че е попара от наивници и глупци, които не разбират „игрите”. Хората отказват изобщо правото на „елита” да върти „игри”. И този отказ, въплътен във вече цяла година протести, е решителен, мощен и устойчив. Защото не е плод на наивност, а на премислен собствен опит – на мъдрост.

Затова хората не искат да се появи поредният спасител, а – смяна на системата, която ги вкарва в унизителното състояние да се уповават на спасители. Затова едногодишният протест е вече революция. И затова тя няма да спре, преди да е постигнала целта си – почтените хора да бъдат управлявани по почтен начин, в техен интерес, без „игри”, кръгове и групировки.

Сблъскват се два свята – светът на наглите и светът на почтените. Тъй като наглите никога няма да разберат почтените, те се опитаха да реагират така, все едно и почтените са нагли. Така загубиха ориентация в реалния свят и в крайна сметка се самоубиха.

И добре направиха. Не само разчистиха място за появата на нещо ново, но и ни спестиха неприятностите, които Путин и Ердоган стовариха върху собствените си народи тогава, когато отказаха да отстъпят пред протестите на почтените.

С нетърпение очакваме самоубийството на задкулисните „елити”, олицетворявани от типажи като Цветан Василев, Делян Пеевски, Богомил Манчев, Валентин Златев, Цеко Минев, Христо Ковачки, Пашата, Черепа и стотиците им знайни и незнайни гаулайтери по места. Сътресението, предизвикано от сблъсъка на наглите с почтените, вече отвя всички фасади и маски и направи въпросните типове видими. Ако на мястото на самоубилия се български публичен елит поникне нещо здраво и читаво, и задкулисният елит ще се окаже принуден да се обеси под аплодисментите на публиката. 

Сподели:
Напиши коментар »
(20)
1
Браво бе Евгени, голем го извади!!!
2
ДАЙНОВ, ДАЙНОВ, А МЪЛЧИШ ЗА ОЛИГАРСИТЕ, КОИТО НА ТЕБЕ ТИ ПЛАЩАТ - КАТО ПРОКОПИЕВ ДА РЕЧЕМ...
3
Истината на Дайнов е избирателна, както е изгодно на джоба му. Прав е за изброените олигарси, но защо ги няма Бориславова, Прокопиев и сие???
4
Хубаво казано, ама след като всички се "самоубиха" до един - кой остана ?? Май няма такива, а е доказано, че празни пространства няма !
5
Много умни думи без умен извод. Както винаги Дайнов само хвърля пушилка, създава мътилка, очаквайки да се появи и роди нещо, което после да обяви са свое прозрение. Ползата от тоя "ерудит" е като "от козел -мляко"
6
dobre kazano, noooooooooo KUSNO!!! daynov ve4e e ZA proekta nova desniza.....4ak sega kaza istinata zashtoto se hvana s tyah! Ne moge da ima nova desnoza napravena ot Zeza Sexa i Olgarsite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
Дайнов, Дайнов, а какво ще кажеш за Сорос и Капиталчетата? що ги защитаваш, уж си умен мъж...
8
ЕВГЕНИ, КАКТО КАЗВАТ - И НЕСЛУЧАЙНО! - ПРЕЖДЕГОВОРЕЩИТЕ, ПИШЕШ ИЗБИРАТЕЛНО. ЕДНА ИСТИНА НЕ МОЖЕ ДА МАСКИРА ДРУГА ИСТИНА. НЯМА МАЛКА И ГОЛЯМА ПРАВДА, НЕ ЗНАЕШЕ ЛИ???
9
Очевидно е, че се намираме в мъртвило. Докога и как да се излезе от това мъртвило е въпросът. Аз спрях да ходя на този протест, защото започна да се повтаря едно и също, появи се елемент на фарс, а повлеканата с разголена цица не ми влиза в представата за Свобода. Нима има нещо, което да не може да се изрече на човешки език, че се прибягва до ненужен натурализъм и неудачна препратка към картина!? Когато протестът ясно посочи всички (ама наистина всички) кръгове на задкулисието и заяви градивни искания, тогава ще се присъединя отново. Да мислят как да стане това.
10
Бившият "Син шаман" е абсолютно прав за върха на айсберга, но както е известно 9/10 от него не се виждат, щото са под видимата повърхност, или ако Ви харесва повече - ЗАД КУЛИСИТЕ! Нека сме наясно - задкулисие е имало, има и ЩЕ ИМА! При социализЪма задкулисието управляваше посредством "партийната воля"-управляващите се криеха зад тази парадигма. При капитализЪма /така наричаме това, което имаме днес, макар и да не е съвсем сигурно/ задкулисието управлява чрез ВЛАСТТА НА ПАРИТЕ! Срещу какво е насочен днешният протест - срещу властта на парите ???? Това е най-прекия път към общество без пари - тогава ще се намери друг лост за управление, както посочихме по-горе! ВСЯ ВЛАСТь СОВЕТАМ! Революция или Еволюция - това е въпросът! Преди 100 години нещата не са били толкова ясни, но днес можем да видим резултатите от двата пътя и да преценим трезво по кой да вървим. ЗНАЧИ, решението е мъчително, но и тривиално /просто/ - ЗАДКУЛИСИЕТО трябва да помисли и за народа /не само за себе си/ - с уважение към обикновения ЧОВЕК и спазване на демократичните ценности! Казано по просто - в тях е хляба и ножа - ами да режат по дебели филии за народа, бе! Лека-полека и по две филии, по три и т.н. Аман от тоя карнавал - БСП, СДС, ГЕРБ и т.н. и т.н. Нови проекти, стари муцуни, фашисти, комунисти, не знам кво си, не знам що си ... А-М-А-Н !!!!!!!! Ако тази идиотия продължи - губим всички, а ИМАЩИТЕ ще загубят най-много, щото имат! Дето има една приказка - щом са били достатъчно умни да спечелят, нека бъдат достатъчно умни и да запазят спечеленото ....
11
Николай Михайлов, психиатърът, не футболистът, заяви горе долу нещо в тоя дух: в интерес на олигарсите е икономическата стабилност и това е единствената надежда на плебса. Това обаче е ми се струва примиренческо, половинчато, нечестно. Тези от задкулисието имат склонност да се самозабравят, а в криза разчитат толкова на държавата, колкото и бедняците ( разликата е само в порциона). По-скоро трябва да се мисли за закони без вратички и правила за всички...
12
Тя и Цветелина Бориславова му дава поръчки и му плаща!
13
Аз пък с нетърпение очаквам самоубийството на Евгений Дайнов, който само пише глупости, а зад него прозира образа на други "бизнесмени" като Прокопиев, Сашо Дончев, Цветелина Бориславова и Недялко Недялков, за които явно Дайнов има амнезия и не споменава дума...
14
А политическият лакей Дайнов отдавна е в небитието!
15
Докъде стигна Дайнов - да си дава дупето на Прокопиев.
16
С тази публикация тотално му е лъснал голия задник и става ясно, че кръга "Капитал" му плаща и на него.
17
Този що не вземе да се скрие. Вече и на слепите им е ясно, че е пълен продажник и подлога на Прокопиев и сие...... Да се скрива, че ни писна от неговите простотии.
18
ДАЙНОВ, до сега не видях у протестиращите същото отношение към ГЕРБ, каквото имат и към правителството на Орешарски. А точно Борисов ни докара до тоя хаос, деморализация и ОМРАЗА и то след като вече сме страна от ЕС. Точно откакто той (при Симеон) е въвъ властта, се възстановиха нелегалните канали, процъвтя мафията и се зароди олигархията, за която той работеше до последно (в момента тя работи за него). Към него и ГЕРБ трябваше да е насочен главния удар. "Орешарски", без някои непростими издънки, беше много по-малък проблем. Забелязах, обаче, че"летните" протестиращи най-мразят въпроса къде са били през последните 4 години, или през 12-годишната вакханалия на Борисов. Защо? Не виждам и някакъв положителен ефект от последните протести, точно обратното - справка "Варна", или Първанов, който беше в миманса, а сега непрекъснато качва рейтинг (честно, предпочитам Станишев пред Първанов, или пред Борисов, до там се докарахме). Ако резултатът ще бъде да ни върнете автентичната мутра и комунист Борисов, в комплект с подобната - Първанов, какво правим тогава? Плюс подобната на "Афера" - СКАТ, патерица на Борисов? Зад тази комбинация, олигархия и мафия ще застанат със страшна сила. Задавали ли сте си въпроса, защо комунисти, ченгета, мафия, монополи и олигарси, плюс техните медии, от 12 години скачат в плътна обща защита точно на Борисов и не дават прах да падне над харизмата му? А ще дойде и зимата. Днешните протестиращи не са като онези от 90-та, 97-ма, които знаеха ТОЧНО какво искат, когато нямаше интернет да ги събира, когато спираха и градският транспорт, за да бъде попречено на по-отдалечените да се предвижат и когато се протестираше и на МИНУС 17-20 градуса, при непрекъсната опасност да се вкочениш и заледиш изцяло, ако те полеят с вода. Как днешните няколко десетки киляди ще си правят разходката, купона и слънчевите бани, ако им липсва сегашната комфортна обстановка, в която няма даже и силни горещини? Или ще се скатаят доволни, че и на Борисов отново му е комфортно като управляващ? Да не ни остане наистина само възможността да молим Бог олигархия, мафия и монополи да се смилят и понамалят натиска си, поне върху най-нуждаещите се от подопечната им рая :) и се погрижат поне малко за икономиката, както бил предложил и д-р Михайлов.
19
Мръсен нещастник е Дайнов. Една комунистическа креатура, която сега се опитва да изпълзи от леговището си. По-добре се скрий.
20
Само дето в резултат на "самоубийствата",разследващите се "напълниха" с пари.Хе-хе.Кой умрял-умрял.Да не се е раждал.Така излиза.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Зад всеки успял мъж стои фирмата на баща му или на дядо му.

няма нови новини
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
сега
1335
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Вижте кои са природните антибиотици, които лекуват тежки болести
x