ЦИК на Турция: Ердоган е с убедителна преднина (ДАННИ)

ГОРЕЩО

ЦИК на Турция: Ердоган е с убедителна преднина (ДАННИ)

41607
на 14.05.2023
ЦИК на Турция: Ердоган е с убедителна преднина (ДАННИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция публикува първите неофициални резултати от президентския вот в югоизточната ни съседка. Настоящият държавен глава Реджеп Таийп Ердоган излезе напред с убедителна преднина. "Фокус" цитира резултатите директно от официалната страница на избирателните власти.

препоръчано

С влизането на повече гласове, Кълъчдароглу намалява разликата в процентно изражение, но тя се увеличава в абсолютна стойност, като към момента възлиза на над 2,4 милиона гласа, а при преброени 10% от вота беше около 1 милион.

След преброяването на 45,7% от бюлетините, действащият президент получава 52,3% от вота, а неговият конкурент, лидерът на шестпартийния опозиционен блок Кемал Кълъчдароглу, 41,82%. Синан Оган засега привлича гласовете на 5,34% от избирателите. За победител ще се счита кандидатът, получил над половината от гласовете. Ако това не се случи, ще се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

Коалицията на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава 40,64% при 20,69% преброени изборни протоколи, Народната републиканска партия – 19,79%, Партия на националистическото действие – 12,98, Добрата партия – 9,14%, Зелената лява партия – 8,2%  и т.н. За мнозинство в 600-местния парламент са нужни 301 мандата. Прагът за влизане в законодателното събрание е 7%.

Според турската ЦИК, избирателната активност на президентските избори е била 88,3%, докато на парламентарните – 85,63%.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК