ЦИК с важно уточнение за преференциалния вот

Политика

ЦИК с важно уточнение за преференциалния вот

13129
на 20.05.2019
ЦИК с важно уточнение за преференциалния вот
Автор:   ПИК

 Ако на предстоящите европейски избори избирателят не отбележи преференциален вот за даден кандидат, включително и за първия, преференциите не отиват за водача на листата, а за партията. Това заяви за радио "Фокус" говорителят на ЦИК Александър Андреев.

препоръчано

Той уточни, че по отношение на преференциалния вот съществува разлика при изборите за Европейски парламент и тези за местна власт, където ако няма отбелязан преференциален вот, това се счита за преференциален вот за водача на листата. Александър Андреев добави, че всеки един от кандидатите има равен шанс да бъде избран за евродепутат, ако събере необходимия брой преференции. 

“Всеки в кандидатската листа в тези избори има равен шанс да пренареди листата, ако събере необходимия брой преференции за себе си. България като страна с единен многомандатен избирателен район, необходимият брой гласове, които трябва да бъдат дадени за избора на един кандидат е висок. В крайна сметка всеки кандидат, който надвиши 5% би могъл да размести листата и да се качи по-напред в нея“, обясни той.

Александър Андреев коментира още, че е създадена необходимата организация за нормалното протичане на изборите за Европейски парламент. Обученията на секционните избирателни комисии се провеждат от Районните избирателни комисии, каза Андреев. Обучението на секционните избирателни комисии извън страната, водено от ЦИК, е приключило, а част от хората са запознати с изборния процес, тъй като са участвали в предходни избори, посочи той.

Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това