ЦЪКА МОЩНА БОМБА: Международен скандал с дерогацията на "Лукойл" - заподозряха петролната компания, че изнася горива за Европа

Епицентър

ЦЪКА МОЩНА БОМБА: Международен скандал с дерогацията на "Лукойл" - заподозряха петролната компания, че изнася горива за Европа

91410
на 21.10.2023
ЦЪКА МОЩНА БОМБА: Международен скандал с дерогацията на Лукойл - заподозряха петролната компания, че изнася горива за Европа
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Напът е да избухне международен скандал! От ГЕРБ изразиха съмнения, че дерогацията, която правителството "Петков" издейства за "Лукойл" през пролетта на миналата година, се нарушава. В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. 

препоръчано

"Получаваме информация от няколко източника, че дерогацията се нарушава. Както е известно, изключението не позволя продажбата на готови горива в Европейския съюз, освен в България и за трети държави. Имаме обаче информация, че такива горива се изнасят и за ЕС", заяви председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев. 

Днес той съобщи, че ГЕРБ ще направят трети опит дерогацията за преработка на руски петрол да бъде прекратена в седемдневен срок. 

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ. От Движението за права и свободи заявиха по-рано днес, че въпреки предприетите мерки и действия за изпълнение на санкционния режим, наложен от ЕС, работата на рафинерията остава непрозрачна, продължава да се стреми към запазване на монополното си положение на българския пазар, което се отразява негативно върху хората и бизнесите и не изпълнява ангажиментите си към бюджета на страната, с което ощетява фиска.

Изключението за "Лукойл" бе дадено от Европейската комисия по настояване на Асен Василев след началото на войната в Украйна. Дерогацията е със срок 5 декември догодина. Но в края на септември след настояване от страна на кабинета "Денков" депутатите гласуваха изключението за внасяне на руски петрол да остане още година - до 30 септември 2024 г.

"Нашата информация е, че не само, че е заобикалят санкциите за България, но се заобикалят и правилата по дерогацията, като се изнасят петролни горива за държави-членки на ЕС. Това е скандал с международен мащаб. Това показва, че България не само помага на Русия да заобикаля санкциите, купувайки руски петрол за страната, но и изнася тези горива, произведени от руски петрол за други държави от ЕС", заяви още Делян Добрев.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за вторник - Везните да не предприемат пътувания, Стрелците подложени на огромно напрежение САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за вторник - Везните да не предприемат пътувания, Стрелците подложени на огромно напрежение
ПИК TV x
ПИК TV! Доц. Борислав Цеков попиля Промяната за кеша: При тях процъфтяват най-корупционните и най-незаконните практики. Комично е да твърдят, че ги подслушват службите (ВИДЕО) ПИК TV! Доц. Борислав Цеков попиля "Промяната" за кеша: При тях процъфтяват най-корупционните и най-незаконните практики. Комично е да твърдят, че ги подслушват службите (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК