Вход
София
Времето в София 21 o C

ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ! За да обслужи Джок Полфрийман: Скандалният Лозан Панов саботира и провокира парламента

ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ! За да обслужи Джок Полфрийман: Скандалният Лозан Панов саботира и провокира парламента

на 02.10.2019
27173
23
ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ! За да обслужи Джок Полфрийман: Скандалният Лозан Панов саботира и провокира парламента
Автор: ПИК
02.10.2019
23
27173

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който по признанието на бившия конституционен съдия Румен Ненков не би могъл да бъде избран през 2015 г. без покровителството на лидера на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов, задълбочи конфронтацията си с управляващите, пише Правен свят.

Непосредствено след завръщането на Панов от поредния му задграничен воаяж, неговият заместник и ръководител на Наказателната колегия на ВКС Галина Захарова изненадващо измести с 16 дни по-рано заседанието по делото по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на процеса за условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. По този начин ВКС, от една страна, директно обслужи частния интерес на австралийския убиец, който иска възможно най-бързо да напусне страната, а от друга - обезсмисля спешна законодателна поправка на трима депутати от мнозинството.

Мотивът, че изтеглянето на делото от 23-ти октомври за 7-ми октомври е поради "изключителния обществен отзвук", звучи крайно неубедително, с оглед на факта, че само преди седмица точно Захарова забави насрочването на делото във ВКС с един ден, откривайки формален "пропуск" на Софийския градски съд, който не бил надлежно уведомил Полфрийман за искането на главния прокурор докато се намира в миграционния център на МВР. По-късно се разбра, че австралиецът е бил информиран незабавно с факс за поисканото преразглеждане на акта на съдебния състав на Апелативния съд-София, с председател Калин Калпакчиев, а малко след това пристигнала и официалната документация.

Още по-странно звучи и тезата на ръководителката на Наказателното отделение на Върховния съд, че измества разглеждането на делото заради разпространената в общественото пространство информация, че Полфрийман е лишен от правото си на свободно придвижване. Излиза, че ръководството на ВКС е изцяло съгласно с тезата на адвоката на австралиеца, което за пореден път показва предубедеността на част от съдийското съсловие спрямо "закриляния" от Българския хелзински комитет (БХК) убиец.

В различни публикации вече се появиха действителните мотиви за странния ход на Галина Захарова, която на 26 септември насрочи делото за Полфрийман за 23 октомври, а на 1 октомври установи, че можело да го изтегли за идния понеделник. С този ход ВКС успява да изпревари намерението на мнозинството от ГЕРБ в парламента да се приеме поправка в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с която изрично да се регламентира възможността за възобновяване на делата при условно предсрочно освобождаване. Идеята на вносителите от ГЕРБ – депутатите Анна Александрова (председател на Правната комисия), Красимир Ципов и Димитър Лазаров, е поправката да влезе в сила до две седмици, т.е. преди разглеждането на делото от ВКС на първоначално определената дата - 23 октомври. С действието на Захарова, което е изключено да не е съгласувано, а далеч по-вероятно да е поискано от самия Панов, законодателната инициатива на управляващите в голяма степен се обезсмисля.

Така, за малко повече от година, ВКС за пореден път пряко се конфронтира с управляващите от ГЕРБ. В края на 2018 г. с тълкувателно решение Касационният съд отмени т.нар. "гражданска конфискация", което наложи спешни поправки на законодателството, за да не се стигне до амнистия на стотици милиони, за които има съмнения, че са придобити по криминален път. По-рано отново тълкувателно решение на ВКС, този път за размера на обезщетенията за жертви и пострадали при инциденти на пътя, буквално взриви обществото и без малко да доведе до социални бунтове и фалити на застрахователи. За да потушат създалото се напрежение, управляващите трябваше да намерят решение, което, от една страна, да удовлетворява близките на загинали и пострадали при катастрофи, а от друга - да не доведе до банкрут застрахователния сектор.

И ако досега ръководеният от Лозан Панов съд прокарваше законодателни изменения, част от които с лобистки елементи, през тълкувателни решения, то в конкретната ситуация вече сме свидетели на обезсмисляне на законодателната инициатива още преди нейното приемане от парламента. При всички случаи публичните щети от дейността на ВКС по конкретните казуси са за сметка на управляващите от ГЕРБ, защото евентуален отказ на върховните съдии да приемат преразглеждане на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, ще бъде мотивиран с липсата на законодателна възможност. Така пуснатият от съдиите Калпакчиев, Иванова и Магдаличева шест години, шест месеца и двадесет и седем дни по-рано убиец ще може да напусне страната, а контрата ще е за сметка на държавата и управляващите, които ще са демонстрирали липсата на механизъм за гарантиране на справедливостта, дори в случаи на убийства. Щетите за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов са двойни, защото освен обществения негатив по случая "Полфрийман", с персоналното му ангажиране да толерира продължаващото вече години арогантно поведение на председателя на ВКС, той поставя собствените си депутати в ситуацията на безполезни главанаци. Защото излиза, че мнозинството от ГЕРБ трябва непрекъснато да се надбягва с подчинения от лобистки зависимости Върховен касационен съд, докато Борисов, по собствените му признания, е приел да осигури избирането на председателя му Лозан Панов, а както изглежда - и да му гарантира необезпокояван 7-годишен мандат, независимо от негативните последици за правосъдната система, а и за цялата държава.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 18574
архив

Разговор между майка и дъщеря:
– Стига вече си играла на тоя телефон! Утре ако изкараш двойка на теста, забрави, че ме познаваш.
(НА ДРУГИЯ ДЕН)
– Е? Как мина теста? (майката)
– Ти коя беше? (дъщерята)

няма нови новини
Днес: 102
hot
най-четени новини в момента
сега
3683
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
СТРАХОТЕН ЕКШЪН В ПИК: Алексей Петров и служители на "Лев Инс" заградиха Цветанов на конгреса му - дадоха му ултиматум до 20 дни да обясни защо е арестувал невинни хора (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Какво е да имаш връзка с емоционална личност
x