Вход
София
Времето в София 13 o C

ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА: "Фолксваген" с ключово изявление - няма новина за България, въпросът за бъдещия завод остава отворен (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА: "Фолксваген" с ключово изявление - няма новина за България, въпросът за бъдещия завод остава отворен (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

на 12.07.2019
252431
38
ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА: "Фолксваген" с ключово изявление - няма новина за България, въпросът за бъдещия завод остава отворен (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

В 15 часа българско време започна дългоочакваната пресконференция на "Фолксваген", на която германският автомобилен производител трябва да обяви няколко ключови новини. Както първо ПИК съобщи снощи най-важната за компанията е тази за бъдещото й сътрудничество с "Форд" в елекромобилността и автоматизираните коли. 

Очаква се обаче да бъде засегната и темата за бъдещия завод в Източна Европа, за който се водят преговори от месеци и на финалната права остана избор между България и Турция. У нас през пролетта избухна политически скандал по темата след като президентът Румен Радев скочи на премиера Бойко Борисов и заяви, че той пръв бил довел германските инвеститори, което така и не успя да обоснове. Реакцията му обаче не бе приета добре от компанията и спорес анализатори силно намали шансовете ни. 

В последствие все пак стана ясно, че "Фолксваген" още не са взели решение и умуват относно предимствата на България спрямо тези на Турция, сред които най-силен е логистичният довод, тъй като сме страна член на ЕС. Анкара обаче предлага в пъти повече държавна подкрепа на компанията, което ние няма как да направим, тъй като в ЕС има таван за подобна финансова помощ.

В крайна сметка все още не ясно как са протекли дебатите на управителния съвет на компанията, проведен вчера във Франкфурт и както ПИК писа след него нямаше никакви официални съобщения, засягащи темата с новия завод.

Припомняме, че днес "Ройтерс" съобщи, позовавайки се на немското издание "Automobilwoche", че решението било в полза на Турция. Повод за информацията е фактът, че акциите на турския дистрибутор на "Фолксваген" - "Догус Отомотив" скочиха с 11.6% в петък след доклада, според който от Катар, притежаващ 17% от акциите на "Фолксваген", са призовали надзорния съвет да избере Турция за завода.

"Automobilwoche", които не цитират източниците си, пишат, че Управителният съвет на "Фолксваген" е решил да построи завод в близост до западния крайбрежен град Измир.

До момента официален коментар от страна на компанията няма и единственото съобщение след срещата на управителния съвет вчера е за насрочена за днес в Ню Йорк пресконференция, на която ще бъде обявено сътрудничеството с "Форд". Очаква се на брифинга да има въпрос за завода в Източна Европа и така да стане ясно дали решението за избора на Турция вместо България е официално или не.

Междувременно немското бизнесизадине "Ханделсблат" съобщи, че окончателно решение по време на вчерашното заседание не е взето, опровергавайки съобщеното от "Ройтерс" и "Automobilwoche".

На брифинга говорят изпълнителният директор на "Фолксваген" Хърбърт Дийс и шефът на "Форд" Джим Хакет.

Хакет заяви, че е щастлив да обяви сътрудничеството с "Фолксваген" в най-важната крачка в автомобилното строене пред последния век - преминаването към електромобили и автономни машини. Той съобщи, че двете компании заедно ще инвестират в проекта за ново поколение автономни коли.

Според анализатори, които коментираха срещата пред ПИК, на нея едва ли ще бъде обявена голяма новина, тъй като двамата директори са без вратовръзки и брифингът се води неформално, което е типично за презентация, а не за съобщение към инвеститорите. 

Хакет съобщи също, че "Форд" са взели решение да произвеждат електромобили, базирани на платформата на "Фолксваген", които имат огромен напредък в сферата през последните години, и както ПИК писа, това бе една от причините от американската компания да потърсят партньорство с европейския автомобилен гигант. 

След него думата взе Хърбърт Дийс, който съобщи, че е много щастлив от постигнатите договорки с "Форд" и създаването на неповторима платформа за автономни автомобили, по която ще работят някои от най-големите научни умове в сферата, както по отношение на софтуера, така и по хардуера.

Дийс подробно обясни защо компанията му инвестира сериозно в електромобилите, припомняйки новите екологични разпоредби на ЕК за емисиите, както несигурните петролни пазари, хвалейки предвидливостта на "Фолксваген" от години да работи в сектора. Именно на напредъка им в платформите за електромобили се дължи и напредъка на "Фолксваген" пред редица производители, които са закъснели с инвестициите във високи технологии. 

След изказването му бе дадена думата на директора на високотехнологичната платформа "Арго", който да направи презентация на проекта за автономни автомобили.

Последваха и въпроси от инвеститори и медии, по време на които евентуално може да бъде поставен въпросът за новия завод, но 40 минути след старта на изявленията, по всики личи, че темата няма да бъде засягана.

Въпросите продължиха да се въртят само около внедряването на автономните и електрически автомобили.

Час и половина след старта на брифинга бе зададен и последният въпрос, който също не касаеще плановете на "Фолксваген" в Източна Европа и така стана ясно, че решение по темата все още няма, а публикуваните по-рано съобщения в различни немски медии, не се базират на никаква официална информация.

Въпросът за избора между България и Турция остава отворен и засега се запазват шансовете и на двете страни. В полза на родния проект везните накланя фактът, че сме страна членка на ЕС, имаме предвидимо законодателство и данъчна политика, както и лесна логистика. 

Минусът обаче е, че не можем да предложим безплатни парцели и голяма финансова подкрепа за проекта, което Анкара вече направи. 

Не е ясно и кой точно и на какво ниво води преговорите от българска страна, тъй като до момента не е оповестена нито една среща на високо ниво между роден министър и директорите на "Фолксваген", което стана в Турция, където Дийс беше на посещение. 

ПРЕВОД: ПИК

Сподели:
Напиши коментар »
(38)
1
Ако се провали сделката с завода заради отварянето на устата ми няма да има импийчмънт щото 2-3 милиарда загуба нищо не са за България !
2
А сега се мъчат да изкарат Радев виновен, а не некъдърното правителство, което унищожи и прогони хората. Защо да направят завод в Българиа, като няма кой да работи, понеже не останаха хора, ще ги скъсат от рушвети за какво ли не. Кой нормален човек ще вложи милиарди в България????
3
Volkswagen нaй-вepoятнo e стигнал до това решение заради голямата ангажираност на турската държава към проекта. Aнĸapa ще участва и с финанси в начинанието. Според публикацията на немското специализирано издание геманският автомобилен производител има намерение да произвежда и сглобява няколко от своите марки в Турция. Automobilwoche твърди още, че Надзорният съвет на Volkswagen е взел окончателно решение за завода край турския град Измир. „Шкода“ ще бъде една от марките, които ще се произвеждат там. Говорител на надзорния съвет на VW e заявил пред Ройтерс, че плановете за новия завод са потвърдени, но все още не са финализирани. Най-вероятно официално решението ще бъде обявено днес, петък, до края на деня.
4
Големи инвестиции в България няма отдавна, няма и да има скоро. Демографски срив, липса на инфраструктура, корупция и кражби по най-високите етажи... НачалникО ви го каза - да одите да си къркате у Београдските кафани... Трагедия
5
Крайно време е ГЕРБ да си ходят в комплект с онези отрепки от Огради и паспорти!
6
Аууу, ама как така? Ми ние тук толкова обичаме евролибералните ценности и редовно организираме огромни гей паради, а пък там диктатура, бият негрите, фалират, обичат се с Путин !!! Но нищо, за какво са ни на нас едни инвестиции, като споделяме най-прогресивните ценности на света !!! Явно това са евроатлантическите ценности - финансовите интереси над всичко, а демокрацията няма значение, тая е само за пред МАТ‘РЯЛА!!! А Тиквата сега само ще каже – САКЪН !!!! Това е не шамар, а шут в задника на управляващите ни боклуци, който обаче е за сметка на месното туземно население !!!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Ама хич не разбирате! Те Фолксваген тъкмо да дойдат и да построят завод със 200 000 служители в близост до Банкя, ама президентът ги обиди и те решиха да се сливат с Форд в Турция! Блестящ анализ, ПиК, заслужавате Нобелоеа награда, или поне Пулицър...
9
Бургас-Александруполис = ДУКИ; Южен поток = ДУКИ; Грипен = ДУКИ; Фолксваген = ДУКИ: Хъб = ДУКИ; Белене = ДУКИ; и.т.н ДУКИ, ДУКИ. ДУКИ
10
От два месеца вие българските журналисти повтаряте Лазаре стани. А по вода можете ли да ходите, ама без да треперите от дехидратация?
11
Германците ще излязат големи баламурници, ако предпочетат една мюсюлманска азиатска държава, стояща далеч от европейската култура и цивилизация пред християнска България. Вярно е, че цивилизована България беше окупирана през 1944 г и опустошена, заедно с половината Европа от крепостните примати, но членството ни в ЕС и НАТО скоро ще върне България в челните редици на европейските народи.Още повече, че Ислямистка Турция на Ердоган няма бъдеще при Новия световен ред, когато според предсказание на атонски монах Турция ще бъде разделена на четири части, които ще бъдат разпределени на съседните държави: Армения, Гърция, Ирак и Кюрдистан. бг
12
Още от началото си беше "Пунта Мара" за да гласува матряла.Сега ще кажа че приятела Ердоган ще строи завод за ибрици та пак да гласуват.Ами то като си имаме Нинова, Орешарски и Радев какви заводи искате.Ама нали съм прост и вие сте прости и за това се разбираме.
13
ЩЕ Е ЗАРАДИ ОТВРАТЕНОСТТА ИМ ОТ ГНОЯСАЛИЯТ ПРЕЗИДЕНСКИ ПЛЪХ. ВОНЯТА МУ ЩЕ ИЗГОНИ ВСЕКИ ИНВЕСТИТОР ЗАЩТО СА ПАТИЛИ ОТ КОМУИДНАТА ПРОКАЗА И ЯЛОВОСТ.
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Новините за България са че Боко Международника е пратен пак да охлажда супата. Нека пак да ходи да цалува ръка на баба Меркел и да се снима с европейски бюрократи. Заводът ще е в Турция, даже без да го пишат трябваше да се сетите, че не може да се сравняваме със 80-100 милионна страна икономически и няма какво да предложим на Фолксваген
16
Кой ще ви повярва на статията, написана така, че да внушава на читателите, че още не е взето решение? Или, че Радев е виновен. На вас и Вожда Винету все някой друг ви е виновен. Най-често Радев, Нинова, Йончева и други. Нима не знаете, че държавицата ни е превърната във вилает на САЩ и ЕС, каквото му се разпореди на Вожда, изпълнява безропотно. САЩ и ЕС знаят колко е корумпиран Вожда, но си траят, защото няма такъв послушник като него. Смеят му се, подиграват, разказват вицове, унижават го, но той е дебелокож, гледа си памперс да властва. Германците добре го познават, колкото и да се мазни на Меркел. Ето защо го отсвириха за завода. Прост и алчен, страхлив и отмъстителен, но послушен. Траят го но няма да оставят Фолксваген тук, защото знаят, че ще ги гази за пари и кво ли не. Нека вожда обясни, защо инвестициите са намаляли цели 11 пъти? Германците добре знаят и няма да инвестират тук.
17
Той не просто силно ги намали, той ги онищожи. Както според мен, така и според Антон Тодоров. Още повече, че това отдавна беше известно в правителствените среди, за което Делян Добрев се похвалил на Тоню. Да не си помислите нещо, в гримьорната на едно студио ми го каза.
18
ФАТМАКА- ОЛИГОФРЕН ТУК ЛИ ГИ ДОВЕДЕ ИЛИ В ТУРЦИЯ, ЧЕ НЕ РАЗБРАХ?
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
платени кърлежи защитават като верни матросовци простия селяк спуснат от тях с парашута на Дондуков 2,абе тъпанари смотани толкова сте кухи ,тъпи ,елементарни че всичките епитети са ви малко да ви ги лепят нормалните хора с общество като вас България беше подмятана като боксова круша от болшевишките чакали оти не си ЕПМ!
21
"Фолксваген" избра Ердоган пред Борисов, Пеевски и Цацаров.
22
Въпросът за завода е решен преди месеци ,но вашите политици искаха да задържим малко отговора, Завода ще бъде в Турция
23
Фолксваген ще прави с Форд най-народната каубойска кола. Ако се произвежда в Турция, не знам къде ще се продава. Като купя турски домати и има скандал в къщи. Освен това Бойко ще произвежда електрически дронове с Локхийд и ще им слага от онзи изкуствен интелект дето го продаваше и на араби и на евреи. Така че всичко е ок.
24
МОЛИМ ВЕ ,ИЗБЕРЕТЕ МЕ ПАК И ОТ 2060 ПОЧВАМЕ ДА СТРОИМ СОВАЛКИ ВОЯДЖЪР , А ОТ СРЕЩА ЧАЛАНДЖЪР ,А МАЛКО ПО НАТАМ ,КАТО ЕПТЕН ИЗЧЕЗНЕМЕ ,ЧЕ ЛИКВИДИРАМ И БЕЗРАБОТИЦАТА ЕЙ.
25
АРГО Ф.К ЙОРСЕЛФ хахаха почиващите на Халхидики работниците в ТУрция тука само хотели на плажа
26
Тикавта пак се оср@, а?
27
За да може да се инвестират там а не в България
28
Само ненормален човек може да си помисли,че vw ще избере мутренската кочина,която може да предложи най-скъпия ток в ЕС за промишлеността и искане на рушвет.
29
отговор на коментар
verno e .to4no taka
30
Журналисти....
31
Според брилянтни източници , на нас ще ни бъде осигурено предимството , да си купуваме от новите произведени в Турция автомобили .
32
Комунягите наскоро загубиха изборите и не мирясват. .Няма до ви дадем държавата си ! РУСКИ ПОДЛОГИ!
33
Нищо не е решено но се знае, завода ще бъде в Измир. На Батето много чу се искаме един огромен завод у нас, за да се хвали, ме той го е докарал и отворил работни места. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш. Батето е с акъл на кокошка, знае само да кудкудяка. Знаят го в ЕС, както и в Германия, че е крадлив, лъжлив, корумпиран но много послушен. Но за бизнес не става, иска пари напред и по време на бизнеса ди иска милиони, да си има по сметките. Докато този австралопитек властва тук ще е така, никой няма да вложи и един долар!!! А тази редакция да престане да заблуждава, то едва ли има некой да вярва на изблиците на вярност и подкрепа от няколко издъхнали бабета и един Тлъстак, който ги ръководи.
34
Спри да бъдеш наблюдател !Влез в играта ,заложи 10 евро и започни да печелиш !https://bit.ly/2vGdh7g
35
Само един единствен чиляк може да накара wv да дойдат тук. Само той се прегръща и целува с Меркел, като едната ръка му е в джоба. Така че.....очаквайте той лично да ни уреди.
36
Казали, че ще бъде някъде на 6-7 часа път с автомобил от София. И пик-а са развъртяли пергелите ама не се побират в границите ни. На тия тъ--паци малко акъл да им дам. Сменете автомобила бе. Има такива автомобили де за 6-7 часа стигат до Пловдив.
37
Пик, защо Макрона, баш приятела на бат'Бойко, не го покани за националния празник на франсетата. Кани естонци, португалци и там разни маловажни държавници, а баш европейския държавник, де всички се надпреварват да го прегръщат и целуват и е нещо като талисмана на евросъюза го пропуснал.
38
Истината е ,че на наблюдателите в живота винаги им е тъпо !Влез в играта !Стани играч !Страхливите го духат !https://bit.ly/2vGdh7g
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 11244
архив

Клиент към продавачка:
- Вчера пазарувах при вас и вие сгрешихте с 10 лв.
- Вече е късно, трябвало е още вчера на касата да ми кажете!
- Е, извинете, тогава ще ги задържа…

няма нови новини
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
сега
1978
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Алексей Петров застана зад Марияна Николова (ОБНОВЕНА)
x
СИЛНА ВЯРА: Свети Агатоник бил християнин от знатен род и платил с главата си за това
x