Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов! Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на патриарха на българската литература (Снимки)

ГОРЕЩО
БОМБА В ПИК! Ето го брачния договор на Бойко Рашков, най-богатия политик! Съпрузите поделят рекордните 19 имота. Резиденция в София с 12 бани, басейн и фитнес, част от резиденция на морето с 6 бани, два джипа, две къщи в Стара Планина, влог от 750 000 лв. остават за министъра (УНИКАЛНИ ДОКУМЕНТИ) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ДАНС започна проверка в Община Варна, души около боклука на морската столица ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът на Радев в нова гонка с медиите - закри важно заседание със синдикатите. ТЕЦ "Марица-изток" 2 на колене, синдикалните лидери категорични: Няма да се съгласим миньорите да станат берачи на лавандула (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) Валентина Маджарова е избрана за шеф на спецпрокуратурата 
КУЛТУРА

Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов! Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на патриарха на българската литература (Снимки)

30664
на 09.07.2020
Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов! Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на патриарха на българската литература (Снимки)

Писателят акад. Антон Дончев и Гергина Тончева - директор на НГДЕК в продължение на 33 години, са първите лауреати на годишната награда на Народния театър за духовен принос на името на Иван Вазов. Призовете бяха връчени от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

препоръчано

Честването на 170 години от рождението на Вазов започна с шествие в знак на почит към делото на патриарха на българската литература. Бележитата годишнина ще бъде почетена от първата ни трупа с поредица от събития.

Началото бе дадено с откриването на съвместна изложба с партньорите на честванията – Столична община и БАН пред сградата на театъра.

След финала на церемонията към къщата на Вазов на ъгъла на ул. „Раковски” и „Иван Вазов” се отправи шествието с участието на актьори от трупата и служители на на театъра, интелектуалци и граждани. Там 11-годишната Калина Божинова – дъщеря на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – син на актьора Даниел Ангелов, представиха от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения „Аз съм българче” и „Молитва”.

Дъщерята на актрисата Параскева Джукелова - Калина, и синът на актьора Даниел Ангелов - Симеон, рецитираха от балкона на къщата на Вазов „Аз съм българче” и „Молитва”

Драматургът на Народния театър Мирела Иванова произнесе думи на почит към Вазов. На честването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на Народния театър Мариус Донкин, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, проф. Огнян Герджиков

Йорданка Фандъкова се поклони пред паметника на Вазов

Снимки Стефан Стефанов

 

Сподели:
Бомба x
Как да ядем картофи и да не дебелеем Как да ядем картофи и да не дебелеем
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд Земеделие: Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 320
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това