ЧЕСТИТО! Община вдига данъци, при някои със 100% - оправданието е еврото

ЧАС ПИК

ЧЕСТИТО! Община вдига данъци, при някои със 100% - оправданието е еврото

67168
преди 4 часа
ЧЕСТИТО! Община вдига данъци, при някои със 100% - оправданието е еврото
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Община Казанлък се възползва от очакваното въвеждане на еврото у нас и предложи за обществено обсъждане нови, по-високи с до 100% местни данъци, пише "Телеграф".

препоръчано

Предложението за увеличаване на общинските налози се прави всъщност заради инфлацията. Предстоящото въвеждане на еврото обаче е станало удобен повод тези промени да се представят пред обществеността като необходими. Така вдигането на налозите става някак между другото. С промените в общинската наредба данъците се определят и в левове, и в евро.

От общината мотивират това с приетия Закон за въвеждане на еврото, според който органите на местно самоуправление в 6-месечен срок трябва да променят подзаконовите си нормативни актове в съответствие със закона. Правилата за превалутиране и закръгляване са спазени. Само че има разлика между новата и старата стойност в посока увеличаване, най-често с около 30-50%. Някои данъци, като туристическият, пък са вдигнати двойно.

Същевременно конкретна дата и решение на Съвета на ЕС за въвеждане на единната европейска валута в България все още няма, макар Законът за въвеждане на еврото да бе приет и публикуван в Държавен вестник.

Страната ни обаче все още не е изпълнила последния критерий за влизане в еврозоната – този за инфлацията. Очаква се той да бъде покрит към края на годината. Освен това въвеждането на еврото само по себе си не може да е причина за нарастване на каквито и да е цени, включително на данъци.

"Въвеждането на еврото не може да води до увеличение на цените на стоките и услугите, освен когато това е обосновано от обективни икономически фактори“, пише в закона. Там ясно е посочено и как се превалутират цените от левове в евро – според фиксирания курс и правила за закръгляване, които съответстват на математическото правило.

„Измененията се налагат във връзка с обнародван Закон за въвеждане на еврото в Република България. Съгласно закона в 6-месечен срок от влизането в сила държавните органи и органите за местно самоуправление приемат поднормативни актове, необходими за изпълнение“, пише в мотивите си община Казанлък. Там само с едно изречение се споменава инфлацията.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го ексклузивния хороскоп на Алена за 15 октомври - семейни драми вгорчават деня на Девите, вторникът е емоционален за Стрелците САМО В ПИК: Ето го ексклузивния хороскоп на Алена за 15 октомври - семейни драми вгорчават деня на Девите, вторникът е емоционален за Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите - 9600 машини с изтекла гаранция, комисията не вижда проблем, държавата ще плаща за тях (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите - 9600 машини с изтекла гаранция, комисията не вижда проблем, държавата ще плаща за тях (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК