Вход
София
Времето в София -13 o C

Шефът на Спортния диспансер д-р Влатко Глигоров: Има риск от сериозни усложнения за преболедувалите COVID-19

Шефът на Спортния диспансер д-р Влатко Глигоров: Има риск от сериозни усложнения за преболедувалите COVID-19

на 22.11.2020
14849
0
Шефът на Спортния диспансер д-р Влатко Глигоров: Има риск от сериозни усложнения за преболедувалите COVID-19
Автор: ПИК
22.11.2020
0
14849

Инвалидизацията и усложненията с фатален край в рамките на 6 месеца след прекараната COVID-инфекция, и то особено при пациенти с придружаващи сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, ще бъде изключително висок, а смъртността ще бъде в пъти по-голяма в сравнение с броя на починалите в острата фаза на инфекцията.

Стенли пребори коронавируса

Стенли пребори коронавируса

Изпълнителят Стенли е преборил коронавируса. Това съобщи...

на 20.11.2020

За това предупреди управителят на Спортния диспансер в  Пловдив д-р Влатко Глигоров в профила си във „Фейсбук”.

Той заяви, че с тревога следи съобщенията на колеги от Западна Европа и САЩ и цитира д-р Ерик Топол, кардиолог и директор на института „Скрипс” в Калифорния, САЩ.

"В началото мислехме, че това е само респираторен вирус. Но се оказва, че той атакува и панкреаса. И сърцето. И черния дроб, мозъка, бъбреците и други органи. В началото не разбирахме това.“

Според д-р Садия Хан, кардиолог в центъра "Нортуестърн Медисин" в Чикаго, Илинойс, широтата и многообразието в проявите на COVID-19 са уникални. И добавя, че може да са нужни по седем дни рехабилитация за всеки ден, прекаран в болницата, за да бъдат възстановени силите на преболедувалия. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-трудно е и е възможно никога да не се върне на нивото, на което е бил, смята Хан.

Затова д-р Глигоров предлага у нас много бързо да се предприемат мерки, да се подготвят и обезпечат средства, механизми и клинични пътеки за амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, прекарали COVID  инфекция.

Общопрактикуващ лекар от Разград се включи в борбата с коронавируса

Общопрактикуващ лекар от Разград се включи в борбата с коронавируса

Общопрактикуващият лекар от Разград д-р Селиме...

на 20.11.2020

Според българския лекар в момента основен приоритет е спасяването на пациенти с остра форма на COVID инфекция, но за да предотвратим последваща вълна от случаи с инвалидизация и летален край е необходимо да осигурим условия за последваща рехабилитация на пациентите, прекарали коронавирус.

„Опасявам се, че липсата на адекватни мерки в тази посока, в съчетание със сложната епидемиологичната ситуация и организационния хаос в здравеопазването, ще предизвика справедлив гняв и недоволство сред обществото.

Ето защо смятам, че от стратегическа гледна точка най-добре би било, ако колегите от МЗ, НЗОК и другите компетентните органи, чуят моя призив и предприемат адекватни мерки в посока спешна организация за обезпечаване на амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, изписани след прекарана COVID инфекция с цел предотвратяване на късните усложнения и възстановяване на работоспособността в максимално кратък период от време", категоричен е д-р Влатко Глигоров.

Сподели:
свързани новини
Корнелия Нинова за битката с коронавируса: Просто се задуших, имах чувството, че спрях да дишам Корнелия Нинова за битката с коронавируса: Просто се задуших, имах чувството, че спрях да дишам
Лекарите и сестрите са много организирани и всеотдайни в...
на 22.11.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 21130
архив

- Какво прави Ивет Лалова, когато изпусне автобуса?- Чака го на другата спирка.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Възможно ли е жена да си докара 134 оргазма
x