Вход
София
Времето в София 5 o C

ШОКИРАЩО: Санаториум изгони болен от Паркинсон – отказа да го приеме, защото нямал пари в кеш

ШОКИРАЩО: Санаториум изгони болен от Паркинсон – отказа да го приеме, защото нямал пари в кеш

на 26.10.2020
10407
0
ШОКИРАЩО: Санаториум изгони болен от Паркинсон – отказа да го приеме, защото нямал пари в кеш
Автор: ПИК
26.10.2020
0
10407

Санаториум отказа прием на мъж от Пловдив с отпусната целева помощ за балнеолечение и рехабилитация, защото той и съпругата му, която е негов личен асистент, не носили пари в брой и нямали наличност по карта. Средствата, които трябвало да бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане, били близо 600 лв. за 5-дневен престой. От управата на лечебното заведение обаче поискали сумата да бъде платена на място, за да бъде настанен болният.

Драмата се разиграла в началото на миналата седмица в община Минерални бани, предаде Марица.

В Специализирана болница за рехабилитация „Айлин“ пловдивчанинът с паркинсон и съпругата му, която е негов личен асистент, изживели истински шок. Сиракови първо били настанени в стая, а след това изгонени, защото не искали да извадят пари от джоба си и да платят. Сумата след това щяла да им бъде възстановена от Агенцията за социално подпомагане. От санаториума са категорични, че тази възможност им била обяснена. Митка Сиракова обаче отрича. Тя твърди, че тя и болният й съпруг са били изгонени брутално от управата на санаториума.

 "Когато разбра, че няма да платим на момента, собственичката отсече - напуснете веднага.

Изхвърлиха ни като мръсни кучета,после цяла вечер мъжът ми не можа да заспи“, разказва със сълзи на очите Митка Сиракова. Тя е огорчена, че въпреки предварителната резервация и отпуснатата целева помощ от държавата били изгонени все едно са измамници.

Тези, които са изпратени на процедури с отпусната целева помощ, имат две възможности, за да се възползват от процедурата. Първата е да бъдат настанени в рехабилитационното заведение, след това от ръководството му да изпратят документи за проведените процедури до Агенцията за социално подпомагане и сумата за престоя да им бъде изплатена. Вторият вариант е пациентът да плати от собствения си джоб парите и след това сам да чака парите от Агенцията за социално подпомагане.

Специализирана болница за рехабилитация „Айлин“, която е частна, процедирала само по втория начин. Това обаче не било обяснено ясно на Митка Сиракова, нито когато жената направила резервацията, нито при пристигането. За сметка на това обаче тя и мъжът <210> трябвало два часа и половина да чакат във фоайето, преди да ги настанят, за да оправят стаята. Освен това по думите й било възмутително и че в усложнена епидимиологична обстановка никои от пациентите не носели предпазни маски в коридорите.

 Междувременно болният от паркинсон Владимир Сираков преминал през прегледи и му били назначени процедури.

 Едва тогава се появил проблемът. От хотела поискали семейството да плати в кеш за лечението.

„Човекът, който е извършил резервацията, каза, че е преупредил клиентите за нашия регламент. Ние също й обяснихме, че няма проблем да остане, но първо да си заплати. Ние от своя страна ще й издадем фактура, направление и тя ще ги предостави пред социалните“, обясняват от СБР „Айлин“.

„А аз какво можех да направя - мъжът ми беше на леглото, бях разопаковала, казаха да си ходя. Само консумативите му са един куфар, защото всяка вечер му се правят промивки. Има сонда в стомаха, лекарства за диабет и антидепресанти нося. Аз съм с две коленни стави и с операция на гръбнака, но трябваше набързо да събера нещата, да го сваля от втория етаж и да моля познати да дойдат да ни вземат и приберат в Пловдив“, жалва се Митка Сиракова.

 Според нея провеждането на рехабилитацията било от изключително значение, защото той е с поставен апарат заради паркинсона и му предстояла смяна на маркучите в болница "Токуда". Цялата процедура излизала около 1500 лв., но засега изчаквали, защото за да приемат мъжа в болницата, искали той и съпругата му да си направят PСR тест.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22314
архив

На едно новобрачно семейство се родило бебе два килограма. Когато техните познати обърнали внимание, че бебето е малко, майката (невинно)казала:- Ама какво искате? Ние сме женени само от три месеца!

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Ето как пижамата може да снижи имунитета
x