BG EN

Шок! Водата в кебапчето „фирмена тайна”

ЧАС ПИК

Шок! Водата в кебапчето „фирмена тайна”

12020
на 18.03.2015
Шок! Водата в кебапчето „фирмена тайна”
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Оказа се, че в месарските щандове няма да има специални надписи, които да указват къде е родено, отгледано и заклано животното, въпреки че влиза в сила европейски регламент 1337 от 2013 година, който определя как да се посочи страната на произход за прясно, охладено и замразено месо от свине, овце и кози и домашни птици. Досега подобно изискване имаше за говеждо и телешко.

препоръчано

Информацията няма да е посочена на голям етикет или по друг видим начин, защото това не е упоменато конкретно в европейските изисквания, а страната ни не е приела национални правила за представяне на задължителната информация на етикетиране, пише „Монитор”.

„Именно в националните мерки държавите членки трябва да определят конкретни правила как да бъде предоставена информацията за страна на произход”, коментира проф. д-р Йордан Гогов, член на Експертния съвет към Асоциацията на месопреработвателите в България. „Данните трябва да се предоставят по наши правила, които не противоречат на европейския регламент, желателно е да бъде писмено и на достъпно място за потребителя и да има указания”, каза още експертът.

свързани новини

„Ще предоставим необходимата по закон информация, за нас това не е проблем”, коментира генералният мениджър на една от най-големите търговски вериги у нас Димитър Спасов.

Приемането на този регламент не беше лесно, защото трябваше да се проучи доколко потребителят в Европа се интересува от тази информация, категоричен е проф. Гогов. Въвеждането на тези изисквания засяга много страни – раждането на животното, неговото отглеждане и клане. Трябва да се осигури изключително добра информация по веригата, за да бъде посочена в документите, придружаващи стоката, смятат експертите от бранша.

Според проучване на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазването на животните потребителите в ЕС се интересуват най-много за мястото на отглеждане на животните, а някак си остава в сянка мястото на раждане и на клане.

Регламентът засяга прясно и замразено месо, когато не е предварително опаковано - най-често свинете пристигат на трупни половинки, които се обработват, а при овцете и козите са цели трупчета, както и птиците. Тогава на самия кашон трябва да се постави необходимата информация. На етикета трябва да пише алергените, останалата информация трябва да е записана в търговските документи, но до нея потребителят ще стигне с много питане.

Няма страна в общността, която да не е решила този проблем, категорични са от асоциацията на месопреработвателите у нас. Много от държавите вече изискват от производителите да записват енергийната стойност на храните, въпреки че по регламент тази информация ще започне да се пише задължително от догодина.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 декември - Телците да очакват новина за финансови постъпления, Водолеите да не пътуват САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 декември - Телците да очакват новина за финансови постъпления, Водолеите да не пътуват
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Противниците на еврото се събраха - Костадинов се подмазва на Румен Радев, иска избори през март ГОРЕЩО В ПИК TV: Противниците на еврото се събраха - Костадинов се подмазва на Румен Радев, иска избори през март
ново
Днес: 103
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК