Ще закъсаме ли без газ тази зима? Путин намекна за спиране на транзита през Украйна

Европа

Ще закъсаме ли без газ тази зима? Путин намекна за спиране на транзита през Украйна

34680
на 15.11.2019
Ще закъсаме ли без газ тази зима? Путин намекна за спиране на транзита през Украйна
Автор:   ПИК

Владимир Путин заяви, че има рискове транзитът на руски газ през Украйна към Европа да бъде прекъснат, съобщава агенция Ройтерс.

препоръчано

Настоящата сделка за транзит на газ между Русия и Украйна изтича в края на тази година и Москва обяви, че може да обмисли прекратяването на краткосрочна сделка с Киев, тъй като има нужда от време за завършване на строителни тръбопроводи, заобикалящи Украйна, за да продължи износа на газ за Европа, най-големият му пазар за износ на газ.

Русия е готова да намали цената за директните доставки на газ за Украйна с до 25 процента, заяви президентът Путин на пресконференция в бразилската столица, съобщава "Спутник".

"Ние им казахме, че дори и да ги доставим директно, можем да си позволим намаление на цената с 20 процента, дори 25 процента". Путин добави, че Русия отдавна е отворена да работи с Украйна по транзита на газ и доставките, които биха били по-евтини от тези на доставките на "обратен поток".

"Готови сме да работим с Украйна по нашия транзит на газ към Украйна и по директните доставки за Украйна на цени, които биха били по-ниски от това, което плаща за руски газ, изпратен обратно от Европа", подчертава Путин.

Относно рискът от нарушаване на транзита на газ през Украйна към Европа, той добави, че исковете, отправени срещу руския "Газпром" от украинския държавен енергиен гигант "Нафтогаз", само влошават ситуацията.

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 323
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това