Вход
София
Времето в София 12 o C

Ядките, които обичаме, искат и много грижи

Ядките, които обичаме, искат и много грижи

Заради продължителните засушавания през последните години отглеждането на фъстъци е възможно само при поливни условия
на 04.03.2016
38114
0
Ядките, които обичаме, искат и много грижи
Автор: ПИК
04.03.2016
0
38114

Какви растения са фъстъците? Могат ли да се отглеждат навсякъде и какви изисквания имат? 

Христинка СЕВОВА, Търговище

Фъстъците са растения, които имат големи изисквания към топлината, поради което се отглеждат предимно в Южна България, но могат успешно да виреят и в равнинните райони на цялата страна. 

Най-подходящи са богатите с хранителни вещества почви 

с лек механичен състав, добра структура и ниски подпочвени води. Това са наносните почви (алувиални и алувиално-ливадни - по поречието на реките). Най-добри предшественици за него са есенно-зимните култури със слята повърхност, ранните бобови и някои зеленчукови, които освобождават площите рано. Неподходящи са царевицата, цвеклото, зеленчуковите, които имат еднакви болести с фъстъците. Много важно е предпосевните обработки да бъдат извършени навреме и при високо качество, така че повърхността на почвата да бъде заравнена и с добра структура. От това зависи качеството на сеитбата и процентът на поникване на семената. 

Фъстъците се нуждаят от хранителни вещества през цялата вегетация, особено по време на масовия цъфтеж и плодообразуване. Те реагират положително на торене с органични торове. Оборският тор трябва да бъде от преживни животни и добре угнил. Обикновено се внася по един и половина до два тона на декар. Комбинацията от азот и фосфор повишава добивите до 80%. Калиево торене се прилага само по изключение на по-леките песъчливи почви. 

Фосфорните торове се използват под формата на двоен или троен суперфосфат, азотните - като амониева селитра, карбамид или комбинирани в съотношение азот към фосфор - 1:1:2 до 1:1:5. 

Фъстъците се засяват, след като температурата на почвата

достигне трайно 15 градуса на дълбочина 10 см 

При нашите условия подобно устойчиво задържане на посочената температура настъпва около 1-10 май. Преди сеитбата задължително се проверяват посевните качества на семената, тъй като при съхраняване във вид на ядки те бързо губят кълняемостта си. Засява се на редове при 70 см междуредие, на дълбочина 5-6 см. За унищожаване на плевелите, разрохкване и затопляне на почвата 10-15 дни след поникването се извършва първото окопаване на дълбочина 8-10 см. След 15 дни се извършва второ окопаване на 15-18 см. Ако азотните торове не са внесени преди сеитбата, цялата норма се внася като подхранване преди първото или между първото и второто окопаване, преди началото на цъфтежа. 

Много е важно при отглеждане на фъстъците да се направи загърляне 

Целта е да се изнесе почвата на по-голяма височина, да се намали разстоянието за проникване на гинофорите в нея, с което се печели време за формиране и узряване на плодовете и семената. Първото загърляне се прилага след дъжд в случаите, когато напояването още не е започнало. Или след първата поливка. Второто загърляне се извършва след втората поливка на посева. При всички сортове тази практика се прилага, когато растенията се намират във фаза на масов цъфтеж. При честите и продължителни засушавания през последните 10-15 години отглеждането на фъстъците у нас се оказа възможно само при поливни условия. 

Срокът за последната поливка е около средата на август. Плодовете се изваждат, когато около 75-80% от семената в растение узреят. Това е някъде между 20-25 септември. При някои от сортовете узряването се установява по червената окраска на семената. Други признаци, по които може да се установи узряването на семената, са лесното откъсване на плодовете от дръжките и повяхването и пожълтяването на листната маса. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29829
архив

Въпрос към радио "Ереван":
- От какво зависи репутацията на жената ?
Отговор на радиото:
- Много просто - зависи от мълчанието на няколко мъже.

няма нови новини
Днес: 52
hot
най-четени новини в момента
сега
2649
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов тръгна на инспекции по морето и съобщи важна новина (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да се пазят от необмислени изказвания, Везните да очакват трудности в работата
x