Янаки Стоилов отговори на Бойко за "приликите" с Десислава Атанасова: Борисов за пореден път развеселява публиката. Няма да ставам "специалист по всичко" и да казвам кой е по-добър пожарникар

Акценти

Янаки Стоилов отговори на Бойко за "приликите" с Десислава Атанасова: Борисов за пореден път развеселява публиката. Няма да ставам "специалист по всичко" и да казвам кой е по-добър пожарникар

242475
на 12.01.2024
Янаки Стоилов отговори на Бойко за приликите с Десислава Атанасова: Борисов за пореден път развеселява публиката. Няма да ставам специалист по всичко и да казвам кой е по-добър пожарникар
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Проблемът е преди всичко конституционен, тъй като КС работи в намален състав в нарушение на Конституцията. Това заяви пред Би Ти Ви един от създателите на новата Конституция, бивш министър на правосъдието и преподавател по право проф. Янаки Стоилов.

препоръчано

Той коментира и думите на лидера на ГЕРБ, който вчера заяви, че номинираната за конституционен съдия от ГЕРБ Десислава Атанасова има "много прилики" със Стоилов:

"Съществуват няколко прилики, но и важни разлики. Деликатно е да влизам в тази дискусия, но тя така или иначе имаше широк отзвук. Имаше един бразило-португалски футболист Деко. Имаше и един български футболист Шуменския Деко (Мирослав Иванов, бивш играч на Левски и Лудогорец - б.ред.)“.

"Господин Борисов за пореден път развеселява, но и дразни голяма част от публиката с това, че си позволява да прави сравнения в професионални качества, които той едва ли може да прецени. Затова аз няма да ставам "специалист по всичко" и да казвам кой е по-добър пожарникар или полицай", отбеляза Стоилов. 

Той заяви още, че е имал честта да бъде сред съставителите на Конституцията: "По време на Великото народно събрание избирателната активност беше 92%, а двете водещи партии печелеха и губеха изборите с милиони гласове... През 1994 г. се отказах да ставам депутат. Отказах впоследствие да стана и министър на правосъдието. По стечение на обстоятелствата 2021 г. бях служебен министър на правосъдието". 

"Затова не бих казал, че има някакъв проблем в КС, който е извън съдебната система, да има лица, които са били политически активни и дори партийно ангажирани. Въпросът е в своята политическа битност какви позиции са заявявали по отношение на правото, какво лично мнение са изразявали. И най-важната преценка за техните юридически качества - да имат високи нравствени и морални качества", отбеляза Янаки Стоилов. 

Според него има три области, в които човек може да докаже своята юридическа компетентност: законодателната дейност, правораздаването или преподавателската или изследователска работа: "Ако се съчетават повече от една, това е предимство". 

Стоилов допълни: "Голямата част от въпросите, които засягат в основата съдебната реформа, не зависят от конституционните промени. Това са въпроси кадрови, свързани с обучението, назначаването и разпределянето на кадрите в съдебната власт. По тези въпроси не виждам съществен напредък".     

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК