„Денят на варварите. 9 август 378 г.“ предрича краха на Римската империя

КУЛТУРА

„Денят на варварите. 9 август 378 г.“ предрича краха на Римската империя

18248
на 26.11.2020
„Денят на варварите. 9 август 378 г.“ предрича краха на Римската империя
Автор:   ПИК

Очаквайте скоро на пазара том №12 от поредицата „История на войните“, която ще намерите ексклузивно с логото на утвърденото издателство „Милениум“. Серията е подходяща за всички почитатели на историята и най-вече на тактиките, военните действия, оръжия и велики пълководци.

препоръчано

Най-новата книга е посветена на „Денят на варварите: 9 август 378 г.“, а автор е Алесандро Барберо.

Шедьовърът стига до българските читатели с превода на опитния преводач от италиански език Иван Тонкин. В него се разказва за събития, които бележат прехода между две епохи – от Античност към Средновековие.

Книгата разказва за битка, чийто ход е променил историята на света, но не е известна като Ватерло или Сталинград – напротив, малцина са чували за нея. И все пак тя е битка, която според някои слага края на Античността и началото на Средновековието, защото задвижва верига от събития, които след малко повече от един век ще доведат до падането на Западната Римска империя.

Това е битката при Адрианопол, която се състои на 9 август 378 г. в онази част на империята, която днес е европейска територия на Турция и която тогава се е намирала в римската провинция Тракия.

Алесандро Барберо започва шедьовъра си с описание на политическата ситуация в Римската империя през втората половина на IV век - гигантът вече е разделен на две части - Източна и Западна, тъй като не може да управлява и защитава ефективно необятните си територии. Империята се задъхва под усиления варварски натиск и търси ефективен начин да се справи със заплахата. По дунавската граница през 376 г. са разположени огромни маси от готско население и източния император Валент решава да ги интегрира в римския свят. Пребиваването на варварите в империята обаче в крайна сметка води до драматичен сблъсък с дългосрочни последици за бъдещето на европейската цивилизация. Разнищвайки събитията аналитично, едно по едно, Алесандро Барберо всъщност успява да докаже, че битката при Адрианопол на 9 август 378 г. е именно събитието, предрекло краха на Римската империя и довело до началото на края на Античността.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това