1100 българи чакат бъбречна трансплантация

Здраве

1100 българи чакат бъбречна трансплантация

4317
на 12.03.2019
1100 българи чакат бъбречна трансплантация
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В България 1100 души чакат за бъбречна трансплантация, а 8000 са на хемодиализа, сочат последни статистически данни 

препоръчано

На 11 март българските лекари отбелязаха навършването на 50 години от първата бъбречна трансплантация у нас. Тя е направена в Александровска болница. Българските медици са извършили операцията 15 години след първата бъбречна трансплантация в света.

Днес обаче страната ни е на едно от последните места по бъбречни трансплантации в ЕС.

"През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по възможно най-гладкия път", заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ Александровска доц. Марин Георгиев пред Нова телевизия.

Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100, посочва Георгиев.

Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания, за да се определи потенциален донор, а липсва и достатъчно финансиране.

"Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност”, обясни той.

По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Марин Георгиев.

Според  ръководителя на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация.

"Проблемът не е в хората. Той е в организация. всичко е кампанийно. Това е в ръцете на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации. Трябва да се направи една програма, да се определи какъв ресурс е необходим, искаме ли станем член на "Евротрансплант", каза доц. Янев.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите
ПИК TV x
Любен Дилов пред ПИК TV: Уж реномираната кантора на Лена е произвела дърводелско изделие за Корал?! Все едно да обереш къща и да си изпуснеш личната карта вътре (ВИДЕО) Любен Дилов пред ПИК TV: Уж реномираната кантора на Лена е произвела дърводелско изделие за Корал?! Все едно да обереш къща и да си изпуснеш личната карта вътре (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК