11,68 млн. евро за част от колекцията на Пиер Берже на търг

Шоу свят

11,68 млн. евро за част от колекцията на Пиер Берже на търг

4186
на 12.12.2015
11,68 млн. евро за част от колекцията на Пиер Берже на търг
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Парижката аукционна къща "Друо" проведе в петък вечерта първият от шестте планирани търгове за продажба на произведения на изкуството от колекцията на френския бизнесмен и милионер Пиер Берже. Берже е един от собствениците на вестник "Монд". Той е и ръководител на благотворителната фондация "Пиер Берже – Ив Сен-Лоран".

препоръчано

Цената на продадените 180 лота е 11,68 милиона евро, по-висока от очакваната. На първо място в списъка на най-скъпите предмети е ръкопис на произведението на Гюстав Флобер "Възпитание на чувствата", завършена през 1869 година. За нея анонимен купувач плати 470 000 евро. На второ място е рисунка на Виктор Юго, туш и акварел. Знаменитият писател е изобразил на нея развалините на готическа кула, заобиколена от дървета. Цената за тази рядкост беше 400 000 евро.

За първото печатно издание на "Изповеди" на Свети Августин от 1470 г. бяха платени 260 000 евро, вместо очакваните 150-200 хиляди евро. Рядко издание на "Цветя на злото" на Шарл Бодлер бе продадено за 225 000 евро, повече от пет пъти над очакваната цена. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете
ПИК TV x
Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО) Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК