Вход
София
Времето в София 17 o C

27-годишен открил бацила на киселото мляко

27-годишен открил бацила на киселото мляко

Григоров отказва работа в института “Пастьор”
на 07.11.2012
14432
0
27-годишен открил бацила на киселото мляко

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricusq  или по-известна като Lactobacillus bulgaricus – Лактобацилус булгарикус, е онази бактерия, която създава        българското кисело мляко. Кръстена е на нашата страна по една основна причина – само у нас може да се намери в естествено състояние.

Докторите обясняват и действието на уникалната бактерия. Тя се храни с лактоза и произвежда млечна киселина. Именно тя се използва за съхраняване на млякото. И това е само едно от свойствата на бактерията. Според различни проучвания в следващите години става ясно, че така приготвено, киселото мляко е невероятен пробиотик. Освен това тази храна е и в основата на нашенското дълголетие. И до ден-днешен се знае, че тази бактерия вирее напълно свободно и лесно, но само у нас.

През 80-те години на XX век отново наш учен – проф. Никола Александров, разработва един от първите силни пробиотици, направен от кисело мляко на прах. По този начин той успява да извлече само полезната част на продукта, тъй като в една кофичка от бялата благодат има твърде много вещества, които не дават ефект върху организма.

Откривателят є е 27-годишният студент по медицина Стамен Григоров. Той е роден през 1878 година в трънското село Студен извор. Завършва гимназия в столицата. По-късно следва естествени науки в Монпелие. За да направи докторантурата си, се мести в Женева. Там става асистент на проф. Леон Масол. Именно той го насочва да изследва прекрасното кисело мляко, което Стамен получавал по пощата от съпругата си Даринка, която го чакала в България.

Първоначалното име на уникалната бактерия е „бацил А”. По-късно обаче получава и името “булгарикус” в чест на своя откривател.

След като предизвиква световен интерес, Григоров получава предложения за редица високи постове като например професор в Женевския университет и директор на института „Пастьор” в Сао Пауло. Той отказва всички и само няколко месеца след паметното си откритие се връща в родното си село. Там става околийски лекар, както и управител на болницата в града. И до днес тя носи неговото име.  Само година след като разказва на света за уникалната българска бактерия, той успява да направи и противотуберкулозна ваксина, и то по времето, когато има епидемия от тази болест в цяла Европа. По-късно той става военен лекар. Участва в Балканската война, както и в откривателят на бацила на киселото мляко отново отива на фронта и се бори с холерна епидемия в Петричко. След завръщането си у нас получава орден „За храброст” и медал „Червен кръст”. През 1922-1924 година успява да изпробва ваксината си в клиниката на проф. Парашкев Стоянов в столичната Александровска болница. До края на живота си продължава изследванията си върху туберкулозата. Той умира в София през 1945 г., а работата му е продължена от неговия син Александър. Едва през 2006 година, в с. Студен извор, е направен музей на киселото мляко. Той се намира близо до родната къща на българския гений Стамен Григоров.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 19761
архив

Морална криза е да си ядеш сланината с уиски само защото ти е свършила домашната ракия.

няма нови новини
Днес: 120
hot
най-четени новини в момента
сега
2724
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ШОК В ПИК TV! Плеймейтка едва не изгуби живота си в адски пожар: скок в замръзнало езеро приковава Михаела Стоичкова на легло за половин година - само в "Жълтите новини"
x
Глoбaлнoтo зaтoплянe щe лиши чoвeчecтвoтo oт нeзaмeнимa зa мoзъĸa мacтнa ĸиceлинa
x