BG EN

27-годишен открил бацила на киселото мляко

Здравословно

27-годишен открил бацила на киселото мляко

32535
на 07.11.2012
27-годишен открил бацила на киселото мляко

Григоров отказва работа в института “Пастьор”

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricusq  или по-известна като Lactobacillus bulgaricus – Лактобацилус булгарикус, е онази бактерия, която създава        българското кисело мляко. Кръстена е на нашата страна по една основна причина – само у нас може да се намери в естествено състояние. Докторите обясняват и действието на уникалната бактерия. Тя се храни с лактоза и произвежда млечна киселина. Именно тя се използва за съхраняване на млякото. И това е само едно от свойствата на бактерията. Според различни проучвания в следващите години става ясно, че така приготвено, киселото мляко е невероятен пробиотик. Освен това тази храна е и в основата на нашенското дълголетие. И до ден-днешен се знае, че тази бактерия вирее напълно свободно и лесно, но само у нас. През 80-те години на XX век отново наш учен – проф. Никола Александров, разработва един от първите силни пробиотици, направен от кисело мляко на прах. По този начин той успява да извлече само полезната част на продукта, тъй като в една кофичка от бялата благодат има твърде много вещества, които не дават ефект върху организма. Откривателят є е 27-годишният студент по медицина Стамен Григоров. Той е роден през 1878 година в трънското село Студен извор. Завършва гимназия в столицата. По-късно следва естествени науки в Монпелие. За да направи докторантурата си, се мести в Женева. Там става асистент на проф. Леон Масол. Именно той го насочва да изследва прекрасното кисело мляко, което Стамен получавал по пощата от съпругата си Даринка, която го чакала в България. Първоначалното име на уникалната бактерия е „бацил А”. По-късно обаче получава и името “булгарикус” в чест на своя откривател. След като предизвиква световен интерес, Григоров получава предложения за редица високи постове като например професор в Женевския университет и директор на института „Пастьор” в Сао Пауло. Той отказва всички и само няколко месеца след паметното си откритие се връща в родното си село. Там става околийски лекар, както и управител на болницата в града. И до днес тя носи неговото име.  Само година след като разказва на света за уникалната българска бактерия, той успява да направи и противотуберкулозна ваксина, и то по времето, когато има епидемия от тази болест в цяла Европа. По-късно той става военен лекар. Участва в Балканската война, както и в откривателят на бацила на киселото мляко отново отива на фронта и се бори с холерна епидемия в Петричко. След завръщането си у нас получава орден „За храброст” и медал „Червен кръст”. През 1922-1924 година успява да изпробва ваксината си в клиниката на проф. Парашкев Стоянов в столичната Александровска болница. До края на живота си продължава изследванията си върху туберкулозата. Той умира в София през 1945 г., а работата му е продължена от неговия син Александър. Едва през 2006 година, в с. Студен извор, е направен музей на киселото мляко. Той се намира близо до родната къща на българския гений Стамен Григоров.
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние
ПИК TV x
Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО) Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК