4 ежедневни практики за благодарност, с които да намалите стреса

СВЕТЪТ ДНЕС

4 ежедневни практики за благодарност, с които да намалите стреса

5762
на 19.03.2023
4 ежедневни практики за благодарност, с които да намалите стреса
Автор:   ПИК

Лесно е да изпитваш чувство на благодарност, когато нещата вървят както трябва. Но точно както показването на любов не трябва да е запазено само за специални поводи, благодарността не трябва да се случва, само когато всичко е наред.

препоръчано

С малко усилия можете да намирате причини да сте благодарни всеки ден – а практикуването на благодарност редовно предлага много ползи за здравето, които могат да повишат настроението ви през цялата година.

Стресът несъмнено е една от най-големите пречки за дългосрочно щастие. Многобройни проучвания по време на пандемията показаха, че дори в лицето на значителни психологически стресови фактори, практикуването на благодарност има способността да намали стреса и да подобри настроението.

Изпитването на благодарност помага също за справяне с депресията и повишаване на самочувствието.

Ето и кои са практиките, с които можете да постигнете вътрешна хармония:

Напълнете телефона си с изображения на неща и хора, за които сте благодарни

Създайте албум в телефона си със снимки, които ви напомнят колко прекрасни моменти сте изживели и колко любими хора имате в живота си, за които можете да сте благодарни. Веднъж на ден добавяйте поне едно изображение на нещо, което ви кара да се чувствате благодарни. Не е необходимо да притежавате специални фотографски умения, просто трябва да бъдете креативни. 

Дишайте дълбоко

В свят на постоянна надпревара и множество ангажименти, може да е трудно да забавите темпото и да бъдете търпеливи. Отделяйте време за дихателни практики и се съсредоточите върху дишането си. Дишайте дълбоко в продължение на 90 секунди, няколко пъти на ден. Това 90-секундно упражнение за дълбоко дишане ще помогне за облекчаване на стреса. Докато дишате дълбоко, се концентрирайте върху това колко сте благодарни за способността да поемате всеки дъх. Комбинирането на фокус върху дъха със състояние на благодарност, ще култивира търпение и ще създаде усещане за спокойствие.

Споделете чувството си на благодарност с другите

Всеки ден казвайте на някого, че сте благодарни за помощта, присъствието, съвета или нещо друго добро, което ви дойде наум. Можете да им напишете писмо, да изпратите SMS, да им се обадите или да го направите лично, за още по-голямо въздействие. Споделянето на благодарност с друг човек повишава щастието и на двама ви. Ползите са още по-големи в романтичните връзки, където изследванията показват, че партньорите са по-отзивчиви към нуждите на другия и изразяват по-голямо удовлетворение от връзката, след като са получили благодарност от половинката си. Нещо повече, изразяването на благодарност един към друг продължава да има дългосрочен положителен ефект върху взаимоотношенията шест до девет месеца по-късно.

За добър нощен сън завършете деня си с благодарност 

В края на всеки ден помислете за три неща, които ви карат да се чувствате благодарни. Напишете ги. Можете да използвате дневник, приложение за бележки на телефона си или да ги напишете на видно място, където ще ги видите на следващата сутрин. Изследователи са открили възможна връзка между изразяването на благодарност и по-добрия сън. Вашият списък не е нужно да включва велики постижения или скъпи неща. Всъщност трябва да избягвате да се фокусирате твърде много върху придобиването на материални блага, тъй като материализмът е свързан с по-малко щастие. Вашият списък може да включва благодарност за здравето ви, време, прекарано с приятели или семейство, хубава вечеря, приятна разходка и други. Когато става въпрос за благодарност, малките неща наистина са големите неща.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Сексолог посочи най-големите комплекси на жената при секс Сексолог посочи най-големите комплекси на жената при секс
ПИК TV x
ГЛЕДАЙТЕ БРУТАЛНО ШОУ В ПИК: Какво правят Киро и Лена на парапета?, Татко Петко ще чупи ли глави на журналисти?...и мутри ВЕДНАГА ограждат с телата си Асен и Лена (ВИДЕО) ГЛЕДАЙТЕ БРУТАЛНО ШОУ В ПИК: "Какво правят Киро и Лена на парапета?", "Татко Петко ще чупи ли глави на журналисти?"...и мутри ВЕДНАГА ограждат с телата си Асен и Лена (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК