Вход
София
Времето в София 7 o C

Burnout ли изгори Цвети Стоянова!?

Burnout ли изгори Цвети Стоянова!?

Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение
на 17.06.2016
5637
8
Burnout ли изгори Цвети Стоянова!?
17.06.2016
8
5637

Burnout ли изгори Цвети!? Burnout - синдром на професионалното изчерпване, е понятие, използвано в статията „Прегарянето: Високата цена на високите постижения“ на американския психиатър Хърбърт Фройденбергер през 1974 г., който забелязва този синдром сред своите колеги. Характеризира се със специфични симптоми и стадии на развитие.

Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески, ВКЛЮЧИТЕЛНО ПРОЯВА НА СУИЦИДНИ НАСТРОЕНИЯ, инсулт, инфаркт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма, стерилитет.

В последните години изследванията обхващат все по-широк кръг от професии – полицаи, спортисти, учители, журналисти, лекари, научни работници и др. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром.

Като противодействие на това професионално заболяване се препоръчва развиване на интереси извън работното място – нещо, което се върши с удоволствие. През 1982 г. американският психолог Кристина Маслах (Christina Maslach) заедно с колежката си Сюзън Джаксън (Susan E. Jackson) разработват научен метод за изучаване на синдрома на професионалното изчерпване, благодарение на който създават първия тест, оценяващ нивото на бърнаута „Maslach Burnout Inventory“ (MBI). Развитието на синдрома е пропорционално на несъответствието между личност и професия. Кристина Маслах определя шест основни области на несъответствие:

- Изисквания към работещия и неговите реални възможности

- Стремеж към независимост в работата и степента на приложен контрол

- Вложени усилия в работата и недооценка на приносите

- Отсъствие на позитивни взаимоотношения с работния колектив

- Отсъствие на справедливи взаимоотношения в работата

- Етични принципи на личността и изискванията на работата.

Докторът по психология Арч Харт констатира определени различия между стреса и синдрома на професионалното изчерпване, простиращи се в границите между физическата хиперактивност и емоционалното изчерпване.

Стига толкова научни данни. Синдром на професионалното изчерпване… Най-вероятно това е изпитвала Цвети Стоянова, за да иска да се махне от ансамбъла. В един момент й е дошло в повече. Искала е спокойствие. И в този момент са започнали молбите – остани, още три месеца до Игрите в Рио, още малко потърпи. Това разказа шефката на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.

Специално говорим за Burnout, защото към момента все още никой не казва със сигурност дали тя е скочила от апартамента си на шестия етаж в „Надежда“, или е паднала през парапета. МВР казват скочила, баба й казва – паднала.

Инцидентът е тежък и разтърсващ, но повдига въпроси. Например, защо имаме само една резерва в ансамбъла. Защо на резервата не й е даден шанс да участва в състезание, за да е по-сработена с другите момичета. Защо на резервата се гледа като на „запушваща дупки тапа“.

Великата Нешка Робева също се включи по темата с Цвети, но тя най-добре знае какво е вurnout – и като състезател, и като треньор. Сега тренировките на гимнастичките не се различават много от тези на Нешка, защото всички са се учили от нея.

Напрежение, глад, стрес, изтощение, повторение. Думи като не изпускай, концентрирай се, не губи такт, не губи ритъм, не изоставай, айде, айде още, и още веднъж. Това е през цялото време. Ансамбълът ни е заедно от 8 години, а Цвети е част от него от 4.

Иначе не вярвам да има катаклизми в ръководството на федерацията. Ако случайно настъпят промени, то те ще са от морално естество, а не защото някой ще каже аз сбърках.

Илиана Раева отсече, че няма да хвърли оставка. Лошото е, че наред с купите, медалите, отличията, успехите, радостите и т.н. вече ще говорим и за Цвети. Burnout ли я изгори, или инцидентът е просто нещастен случай…

Дано хората във федерацията си дават сметка, че в CV-то им за този мандат вече ще се говори и за опит за самоубийство. До момента такова нещо не е имало. Изводите остават за тях.

Сподели:
свързани новини
След трагедията с Цвети: Всички момичета от ансамбъла минават на психиатър! След трагедията с Цвети: Всички момичета от ансамбъла минават на психиатър!
След края на европейското първенство по художествена...
на 16.06.2016
"Пирогов": Състоянието на Цвети остава без промяна "Пирогов": Състоянието на Цвети остава без промяна
Състоянието на Цветелина Стоянова остава без промяна,...
на 16.06.2016
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Бабата на Цвети проговори! Може да се е подхлъзнала, не била унила или депресирана ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Бабата на Цвети проговори! Може да се е подхлъзнала, не била унила или депресирана
Не винете Илияна Раева, Цвети може да се е подхлъзнала на...
на 16.06.2016
След трагедията: Приятелят на гимнастичката Цвети замина за Пловдив 
След трагедията: Приятелят на гимнастичката Цвети замина за Пловдив
Локомотив привлече втори нов футболист през тази седмица....
на 16.06.2016
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19072
архив

- Как се прибра снощи? - Нормално... тъй или иначе щях да сменям телефона... а и тези два зъба почти не ги ползвах.

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x