ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Има храни, които не допускат безразлично отношение. Родни и екзотични люти подправки оцветяват трапезата и разтърсват тялото от главата до петит е, но все пак вижте какво става в тялото, когато ядем люто.
Капсаицинът, алкалоид в лютите подправки, стимулира производството на ендорфини – хормоните на удоволствието и блаженството, на адреналин и норадреналин, които изгарят захарите и мазнините, и на допамин, който внушава чувство за заслужена награда. Този хормонален коктейл, произведен в мозъка, ни кара винаги да посягаме към лютото.
В носа
Когато вдишваме горчица, хрян и други люти подправки, лигавицата на носа се раздразва, вълната на аромата „отпушва” синусите, а от очите потичат сълзи. Всичко това се дължи на алилизотицианата – летлива молекула, която прониква през дихателните пътища, за да достигне нерва, пряко свързан с носа и очите. Вдишваме и започваме да плачем!
Капсаицинът от пипера пари в устата и стимулира рецептора на топлината. Тялото веднага дава сигнал да започнем да пием литри вода, които обаче не служат за нищо, тъй като няма истинско изгаряне лютият пипер никога не предизвиква появата на мехури като при изгарянето. Поефикасни срещу паренето, което се усеща, са киселото мляко и сметаната.
Ако страдате от хипертония или задържане на вода в организма, както и ако се лекувате с кортизон, заменете солта с пипер или къри. Но това е възможно, когато си готвите сами. В ресторанта лютите ястия често са и доста солени. Внимавайте също с готовите смесени подправки, които също съдържат сол – четете етикетите.
За фигурата
Лютото създава усещане за ситост и ядем по-малко. Освен това то подпомага изгарянето на калориите, като усилва основния метаболизъм. Това се дължи отново на капсаицина, който ускорява сърдечния ритъм и повишава телесната температура. Най-общо казано, подправките позволяват да консумираме по-малки количества храна и така в тялото попадат по-малко сол, мазнини и захари.
Консумацията на люто усилва потенето, с което се стимулира кръвообращението в кожата и отделянето на мъртвите епителни клетки. Но прекият контакт на лютите подправки с кожата е нежелателен. Никога не пипайте очите си, след като сте ги докосвали.
Рецепторът на топлината е активен по цялата храносмилателна лигавица, чак до ануса. Поради това прекаляването с лютите храни може да предизвика проблеми, например поява на хемороиди. Освен че дразни лигавицата, лютото е и лаксатив. Може би сте от хората, които не са чувствителни до такава степен към горещите подправки – това означава, че тялото ви се е приспособило към капсаицина и не го смята за опасност


