Последвайте ни в Google News Showcase
Постоянната консумация на пикантни храни ще бъде "свързана" с по-голяма продължителност на живота и по-малък риск от рак, коронарни и респираторни заболявания, сочи китайско проучване.
"Нашият анализ показва обратнопропорционална връзка между консумацията на пикантни храни и общата смъртност и с някои от причинителите й (рак, сърдечни заболявания и заболявания на дихателните пътища)", съобщават изследователи в статия, публикувана от британския вестник BMJ.
На практика, от изследваните почти половин милион китайци в продължение на няколко години, употребяващите почти всеки ден лютиви храни са имали с 14% по-малка вероятност да умрат в сравнение с тези, които ядат пикантни храни по-малко от веднъж седмично. Тази връзка се отнася и за мъжете и за жените и е по-силна за тези, които ядат пикантни храни и не пият алкохол.
"Тези резултати са в съответствие с предишно изследване, показващо потенциалните защитни ефекти върху човешкото здраве на пикантните храни", съобщава международният екип, ръководен от учени от Китайската академия на медицинските науки. Но това проучване признава, че не е възможно да се установи пряка причинно-следствена връзка.
Въпреки големия брой на изследваните има и слабости като липсата на подробна информация за целия състав на храната, консумирана от участниците. "Не е известно дали наблюдаваните корелации са пряк резултат от консумацията на лютиви храни или просто от други положителни елементи в храните, които не са били измерени", казва д-р Нита Форухи, специалист по хранене и епидемиология в Университета в Кеймбридж. Необходими са още изследвания по темата, според изданието.