ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Драстичен спад в потреблението на кисело и прясно мляко сред нашенците през последния четвърт век отчитат специалисти.
Потреблението се е понижило с цели 57%, но за сметка на това, е регистриран ръст в консумацията на сирене.
Българите купуват по-малко хляб, а почти двойно се е свило потреблението на свинско месо. Като цяло се отчита ограничение в потреблението на местни продукти, захар, яйца и млечни масла, пише в. "24 часа".
Все повече за трапезата си купуваме краставици, птиче месо и колбаси. Увеличило се е и потреблението на ориз, зрял фасул, картофи и домати.
Около два пъти е нараснала консумацията на безалкохолни напитки, докато потреблението на алкохол и цигари е намаляло от 5,7% до 4%, сочат още данните от проучването.
От 1989 г. до сега разходите на българите за храна намаляват с около 5% за разлика от тези за ток, транспорт, съобщения и здравеопазване.
Дялът на сметките за битови нужди се е увеличил от 7,4% до 14,2%. Разходите за транспорт и съобщения също са нараснали от 7,3 на сто до 11,1%, твърди социологът Петър Живков.


