ВАЖНО! Как да запазим есенните плодове свежи до пролетта

Бомба

ВАЖНО! Как да запазим есенните плодове свежи до пролетта

24551
на 09.11.2016
ВАЖНО! Как да запазим есенните плодове свежи до пролетта
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

След прибирането на реколтата,  плодовете се атакуват от редица болести при съхранението, които се развиват добре при температура 0 градуса С. Ако не се вземат превантивни мерки те могат напълно да унищожат продукцията. Основните болести са: четири вида гниене - меко, сиво, горчиво и сърцевинно, както саждиви петна, мухоцвък, горчиви ядки и Джонатанови петна.  

Мекото гниене се проявява като жълти до бледокафяви, рязко очертани петна, с воднисти и меки тъкани, неприятен мирис на плесен и вкус на алкохол. Загниването бързо прониква в дълбочина и обхваща целия плод. При сивото гниене върху плодовете се развиват кафяви петна, чиято тъкан е твърда и плодът запазва своята форма. 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Болестта се развива на огнища поради бързото си разпространение по съседните плодове. Ако плодът външно е здрав, но при разрязването му се вижда, че тъканта около семенната кутийка е обхваната от кафяво гниене, това е признак за горчиво гниене. За него е характерен горчивият вкус и неприятната миризма на плесен.

Сърцевидното гниене се познава по това, че при разрязване на плодовете, в областта на семенната кутийка и около нея се наблюдава тъмно гниене, придружено от образуване на сив налеп. Болестта се проявява след продължителен период на съхранение, при ниска температура и последващо запазване при стайна температура.

Саждивите петна се проявяват  под формата на повърхностни, преливащи и неясно ограничени напетнявания върху плодовете, с маслиненозелен до кафяв цвят. Болестта мухоцвък се познава по  ясно откроените черни точки, събрани в групи с различна големина. 

Горчивите ядки се проявяват при намалено съдържание на калций в плодовете. Сигнал за тях е наличието под кожицата на  дребни, твърди и закръглени  ядки с гъбеста консистенция и горчив вкус. На заболелите от Джонатанови петна плодове се появяват дребни, кафяви петна, които по-късно хлътват. Плодовото месо под петната изсъхва и оттам проникват патогенни гъби, които причиняват загниване. 

С цел задържане процесите на стареене и постигане максимална устойчивост на болести, в помещенията трябва да се създадат условия за постепенно доузряване на плодовете. Различните сортове трябва да се съхраняват в различни помещения или в отделни щайги.

Плодовете на някой сортове влияят отрицателно върху съхранението на други сортове, като причиняват физиологични разстройства - покафеняване на плодовото месо, на плодовата кора и др. Решаващо значение има и продължителността на съхранение. При оптимални условия ябълките издържат 90-240 дни, а крушите - 60-90 дни.

В домашни условия ябълките се съхраняват най-добре, като се подреждат в касетки по го­лемина и степен на зрялост, а всеки плод се увива в хартия. При възможност ябълките могат да се съхраняват и на стелажи в сандъци, като между тях се поставят дървени стърготини. Друг вариант е ред ябълки, ред картофи. Крушите и дюлите се подреждат с дръжките нагоре в щайги, застлани с хартия. /Марица.бг

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за Цветница - Близнаците да се откажат от нови занимания, Лъвовете да разчитат на интуицията си САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за Цветница - Близнаците да се откажат от нови занимания, Лъвовете да разчитат на интуицията си
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК