Вкусотии ала Александър Дюма събират гости на премиерата на "Голям кулинарен речник"
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
"Мнозина от великите умове на човечеството в мигове на почивка от творческата или научната си дейност са писали и за изкуството на храненето. Шарл Бодлер например е сред тях. Александър Дюма като известен бонвиван също има по-особено отношение към храната. Неговите проктични и деликатни възгледи струят от всеки ред в епохалния му труд "Голям кулинарен речник" - книга, с която той има амбицията да събере всичко, свързано с храненето, на едно място. Дюма не просто умее да се храни добре, не само изпитва нежни чувства към кулинарията, но е ненадминат разказвач. Затова книгата му не е суховат сборник с рецепти или данни за различните съставки, а истинско обяснение в любов към готварското изкуство - живо и пленително както при най-изкусните разказвачи."
Това пише през 1873 г. френският издател на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма - книгата, която не отдавна за пръв път бе преведена на български и стигна до нашия читател. Вдъхновено написаната библия на готварското изкуство спечели сърцата както на почитателите на кулинарията, така и на безбройните почитатели на творчеството на големия автор.
Утре вечер, 28 септември, българските издатели на книгата - "Милениум", канят всички, които са заинтригувани от сензационната творба на бащата на "Тримата мускетари" и "Граф Монте Кристо", на специалната литературно-кулинарна премиера на книгата. Събитието ще се състои в столичното заведение La Cubanita bar and dinner, в ж.к. Белите брези, ул. Битоля 2, от 19.15 часа. Екзотични хапки със скариди, пушена сьомга и сирене рокфор в духа на продуктите, описани от Дюма, ще приготви готвачът на Тодор Живков - бай Данчо. За изключителната литературна стойност на Речника ще говорят литературната критичка проф. Милена Кирова и преводачките Офелия Петрова и Марта Иванова. Бай Данчо ще каже доколко полезна и днес за професионалистите и за любителите на хубавата кухня е книгата на Дюма и ще направи паралел между ролята, която са играли главните готвачи на кралете - често споменавани в Дюма, и своята история - като готвач на Първия в едно друго време, епоха и социален строй.
"Голям кулинарен речник" е и истинска автобиография на Александър Дюма, която разкрива неговата жажда за живот, извисения му дух и характера му на изключително добър човек и всеотдаен приятел. "От страниците на тази негова последна творба се усещат не просто дарбата да харесваме, потребността да разказваме, хубавото настроение, чистотата на мисълта, съвършеният смисъл и детинското възхищение от всички прекрасни неща в живота, но и очарованието на истинското словесно изкуство, което превръща храненето в поезия за тялото, а поезията - в храна за духа." Така завършва предисловието на книгата, написано преди близо век и половина. И днес няма какво повече да добавим към това, остава ни само да се отдадем на увлекателното четиво, завещано ни от великия писател.