ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Всеки четвърти жител на Белгия се чувства морално готов да прибавя към храната си насекоми, съобщи радио-телевизионната компания RTBF. „Търсене наистина има: четирима от десет белгийци са готови да включват в храната си насекоми”, посочва RTBF.
Първите хранителни продукти от насекоми се появиха по рафтовете в белгийските магазини на компанията „Delhaize” през есента на 2014 година. През декември 2013 година Белгия първа в ЕС разреши използването на насекоми за хранителни цели. Белгийската агенция за безопасност на храните обяви за годни за ядене няколко видове червеи, както и десет вида насекоми, между които скакалци и гъсеници.
Според доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие, насекомите са полезен източник на протеини и може да станат алтернатива на пилешко, свинско, говеждо месо и риба. Като подходящи за консумация са определени около 1,4 хиляди различни насекоми, които се използват за ядене в Африка, Азия, Северна и Южна Америка.
Изследване, направено в университета в Гент, показа, че главната причина, която спира хората от употребата на насекоми за ядене, е неофобията – страх от нововъведения в храната.


