ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Популярните изкуствени подсладители, съдържащи се в безалкохолни напитки, енергийни напитки, ароматизирани води, различни храни и нискокалорични десерти, могат да окажат негативно въздействие върху мозъчното здраве, показва ново изследване, публикувано в списание Neurology.
Проучването обхваща 12 772 възрастни с средна възраст 52 години, проследени за период от осем години. Участниците попълвали въпросници за хранителните си навици и периодично преминавали когнитивни тестове за памет, езикови и мисловни способности.
Анализът се фокусира върху седем подсладителя: аспартам, захарин, ацесулфам-К, еритритол, ксилитол, сорбитол и тагатоза.
Резултатите показват, че при хората, консумирали най-много изкуствени подсладители (средно 191 милиграма на ден), когнитивният спад е с 62% по-бърз в сравнение с тези, които приемали минимални количества (средно 20 милиграма дневно). Разликата отговаря на около 1,6 години допълнително остаряване на мозъка.
Всички подсладители, с изключение на тагатозата, били свързани с ускорено влошаване на паметта.


