Диетолог №1 проф. Донка Байкова пред ПИК и "Ретро": Ето идеалното меню за Великденските пости!

ЧАС ПИК

Диетолог №1 проф. Донка Байкова пред ПИК и "Ретро": Ето идеалното меню за Великденските пости!

109527
на 01.03.2015
Диетолог №1 проф. Донка Байкова пред ПИК и Ретро: Ето идеалното меню за Великденските пости!
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Проф. д-р Донка Байкова е сред водещите български специалисти диетолози. Тя е преподавател по хранене и диететика в Медицинския университет в София. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия. Зам.-председател е на Българското научно дружество по хранене и диететика.

препоръчано

Интервю на Мира Радева

 

-        Започнаха Великденските пости и хората рязко смениха хранителния си режим. Това не е ли вредно, проф. Байкова?

-        Категорична съм – рязката промяна на храненето не е полезна! Защото организмът изпада в силен стрес. Ако сме решили да сменим обичайния си модел на хранене, нека го направим постепенно. Самата християнска религия повелява това.

-        Имате предвид плавния отказ от различни продукти?

-        Точно така! През първата седмица от дългите дни Великденски пости се изключва от трапезата месото, през втората – млякото, млечните продукти и яйцата. Накрая се минава на растителен модел на хранене. А на Благовещение – можем да хапнем риба.

-        Тя пък защо е позволена в средата на постите?

-        Много интелигентно е измислено! Защото рибата подкрепя организма с важни елементи.

-        В разгара на зимата сме, върлуват грип и десетки вируси. Имунната система на хората е разклатена. Как и ще се отрази едно гладуване?

-        Лошо. Затова всеки избира сам за себе си каква да е продължителността на постите. Тя трябва да зависи от възрастта и здравословното състояние на човека. И дали в момента той се чувства изтощен. Не забравяйте, че вече настъпва и пролетната умора. И ако човек яде само растителни храни, става много лошо.

-        Но личният избор за продължителност на постите не нарушава ли религиозната традиция?

-        Не! Много млади хора напоследък  си избират лична детокс програма /за изчистване на организма от натрупаните токсини/. Те минават на диета една седмица в началото на постите, и още една – в края им.

-        Вие ще постите ли, проф. Байкова?

-        Никога не съм преяждала с блажни храни. Затова вече 10 години  постя една седмица в началото на постите и седмица преди Великден преминавам на растително разделно хранене.

-        С религиозни убеждения ли свързвате   временния хранителен режим?

-        О, не! Само с цел детоксикация на организма. Няма какво да се лъжем – през зимата българите обичаме да си похапваме повечко свинско, наденички, мазни сирена, банички, кулинарни вкусотии с яйца. За жалост рибата заема скромно място в менюто ни. Затова временно се отказвам от консумация на свинско месо.

-        И ще се откажете от една сочна  и крехка, свинска пържола, която цвърчи в тигана?

-        Със сигурност. Лично аз, а наблюдавам и интелектуалците в страната – се отказахме от големите количества месо. Най-много 2-3 пъти седмично по една порция. Препоръчвам тази схема – останалите дни да са само постни.

-        Ако кажете, че предпочитате бройлерите, няма да ви повярвам, г-жо професор!

-        Пържолата от бяло птиче месо е хубаво нещо. За съжаление напоследък птичите меса напоследък бяха нарочени като източник на различни остатъци от отровни и вредни хормонални препарати, с които се третират.

-        Като опитен диетолог, самата вие  неведнъж сте подкрепяли това „нарочване”! А сега сте много мека.

-        Българските производители наистина продават пернати със споменатите остатъци от отровни продукти. Но е вярно, че в търговската мрежа се срещат и вносни птици, в които човек не може да бъде сигурен, че са безвредни.

-        Ако човек си купи живо пиле от пазара  и си го заколи?

-        Това е трудна, скъпа и неприложима работа в ежедневното ни хранене.Просто отпада като вариант.

-        Добре, какво месо тогава да ядем?

-        Според мен крехкото свинско месо без видими тлъстини  е най-подходящо. Защото то е на границата между белите и червените видове меса. Говеждото е жилаво и червено, овнешкото рядко се консумира, агнешкото – почти само по Великден. Затова препоръчвам на моята аудитория от групата за здравословно хранене крехкото свинско месо.

-        Имате ли  починал пациент заради драконовско недояждане по време на пости?

-        Не. Но са възможни такива случаи с пациенти на колегите ми – клиницисти. Напоследък обаче много млади хора се увличат по постите. По време на тях, а и не само, млади хора се пристрастяват към спазването на детокс програми с пълната убеденост, че те ще ги направят по-здрави. Увличат се и стават ... анорексици.

-        Поваля ги това страшно заболяване?

-        Да, имам пациент едно момче, което е студент в медицински ВУЗ. Отказва се от много храни по време на продължителни пости. В началото уж за 3 дни, после за още 7, неусетно те станаха 10 и 15. В първите дни ядеше само плодове и зеленчуци, после започна да  ограничава и тях. В крайна сметка момчето се превърна в анорексик. Това наистина е страшно заболяване.

-        Какво ще кажете за  вълчия апетит, който ни подгонва веднага след Възкресение? Точно тогава са козунаците, печените агнета, яйцата?

-        Това е другият огромен проблем. Има хора, които след празника не спират да ядат в космически количества.

-        Жител на Пазарджик  миналата година сам изял половин агне?

-        Не се изненадвам и това е много опасно. Така както в началото на постите поетапно изключваме различни храни, пак така поетапно след тях трябва и да се „захранваме”. Уви, подобно нещо не се случва. Феновете на месото веднага след празничната нощ лакомо  и агресивно захапват мръвката. Вижте какво става в „Пирогов” – всяка година по Великден водят преяли с месо и яйца пациенти в тежко състояние.

-        Колко време е нужно на организма да се възстанови след продължителните пости?

-        Който пости, не бива да мисли, че е направил нещо лошо за себе си. Защото всеки от нас има т.нар. депо –  склад с всички важни хранителни вещества, които му стигат за 22 дни. Това са витамини, минерали, аминокиселини. Т.е. тези вещества, които организмът ни не може да синтезира сам и очаква да бъдат внесени с храната. И тъй като месото, жълтъкът на яйцето са липсвали на трапезата, трябва бързо да се възстановят изразходваните запаси от важни вещества. Можем светкавично да го направим, като още в първия ден на Великден два пъти хапнем блюда с риба. Така бързо ще попълним депата си с дефицитните елементи, които в постните гозби присъстват оскъдно или са с ниска усвояемост.

-        Излиза, че май е опасно да се хвъряме със затворени очи в бездната на недояждането?

-        Задължително трябва да сме много внимателни! Винаги повтарям: деца не бива да постят,  възрастнте над 70 години първо трябва да се консултират с джипито си. Рисковано е 49 дни- колкото са Великденските пости, да се лишава организмът от разнообразна храна.

-        Добре, все пак решаваме да постим. Кое е правило №1, което да следваме?

-        Пийте колкото може повече течности - над 2,5 л дневно. Много нектари, сокове от прясно изцедени плодове. Яжте поне два пъти повече плодове и зеленчуци от обикновено. И не забравяйте - билковите отвари и екстракти са носители наповече от 4000 антиоксиданти. Те са най-мощните предпазващи  организма ни фактори.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК