ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Според Типика (Устава) на БПЦ Рождественският (Коледният) пост е втори по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския (Петровия).
Започва от 15 ноември и завършва на 24 декември.
През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни.
Свински бут с мед
Необходими продукти:
3 кг свински бут
1 стрък праз
2 глави целина
2 дафинови листа
1 ч.л. черен пипер на зърна
3 с.л. мед
2 с.л. горчица
500 мл тъмна бира
Начин на приготвяне:
Месото се залива с вода, прибавят се нарязаните на дребно праз и целина, дафинов лист и черен пипер. Оставя се да ври около 1 час. Изважда се, намазва се отвсякъде със смес от горчица и мед и се слага в намаслена тава. Залива се с бирата, покрива се с фолио и се пече около 1 час на 220 градуса.