ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Бургери, пържени картофки, сандвичи и други от т. нар. "фаст фууд“ храни стигат до нас в хартия или кутии, които предпазват от протичане на мазнина. Тези опаковки обаче съдържат опасни за здравето ни химикали, които биха могли да достигнат и до храната, която консумираме, предупреждават американски учени.
Проучването разглежда над 400 проби от 27 заведения за бързо хранене в САЩ. От него става ясно, че почти половината от опаковъчната хартия и 20% от другите видове опаковки, като кутии за пържени картофи или пица, съдържат флуор. Този химикал е маркер за наличие на други флуорни химикали, присъстващи в редица продукти като килими с покритие срещу петна, домакински съдове с незалепващи покрития и непромокаеми дрехи.
Учените не са открили конкретна вреда, която тези химикали – известни като пери и полифлуороалкилни субстанции, нанасят на човешкото здраве. Въпреки това обаче някои от тях се свързват с образуването на рак, болести на щитовидната жлеза, отслабване на имунната система, репродуктивни проблеми и други.
"Тези химикали са свързани с редица здравословни проблеми, така че е притеснително това, че хората са потенциално изложени на тях в храната си“, заяви водещият автор на изследването Лаурел Шайдер от института "Сайлънт спринг“, цитиран от БГНЕС.
По думите му децата също са застрашени, тъй като техните развиващи се тела са по-податливи на токсични химикали.
Едно от всеки три деца в САЩ консумира бърза храна всеки ден.
През 2000 властите във Вашингтон започнаха постепенното изваждане от употреба на някои флуоридни химикали, но други държави все още ги произвеждат.
Заключението на Шайдер и неговият екип потвърждава по-ранни заключения, че субстанции от опаковката могат да преминат върху храната в нея.


