BG EN

Експерт: Забелязва се тенденцията за връщане на традиционните сортове вина у нас

ЧАС ПИК

Експерт: Забелязва се тенденцията за връщане на традиционните сортове вина у нас

4347
на 28.12.2015
Експерт: Забелязва се тенденцията за връщане на традиционните сортове вина у нас
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Забелязва се тенденцията за връщане на традиционните сортове вина у нас. Това каза Иван Бакалски, технолог- винар. По думите му, характерните за бургаския регион сортове вина са Червен мискет, Димят, Памид , Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне.

препоръчано

„Не можем да кажем, че Каберне Совиньон е интернационален сорт. То е раснало в нашия край, раснало е по нашите земи. То има облика на нашите лозя. То си е наше, нищо, че се води Каберне Совиньон и е френски сорт“, обясни Бакалски. Той добави, че Сунгурларски мискет е също много популярен. Това, което го отличава от Мускат е неговата богата палитра от нежни аромати.

„Там са по-цветисти, по-плодови. При Мискет те са доста по-леки, доста по-ефирни“, допълни винарят. 
Бакалски обясни, че храната, с която могат да се съчетаят различните сортове вино, зависи от региона, от който идва гроздето. „Гроздето от региона се съчетава най-добре с храната от региона. Това са български храни. Мискета може да се съчетае много добре с пиле, речна риба или нещо по-леко. Памидът може да се съчетае със сирене. Храната се нагажда към виното“, допълни той.


По думите му, няма специфика при отглеждането на гроздето, от което се правят различните вина. Разликата е в това, че някои сортове са по-издръжливи от други. „Мискетът и Памидът издържат малко повече от Мускат и Шардоне. Като цяло, изискват навреме да бъдат изрязани, на време да бъдат третирани с препарати против болести“, допълни той. Като фактор, който оказва най-голямо влияние при отглеждането на лозята, Бакалски посочи времето. По думите му, сеитбата трябва да започне след приключване на сокотечението, което спира по време на за студените зимни месеци. Относно третирането на лозята с препарати, винаря обясни, че това е сложен и специфичен процес. Той зависи от климатичните условия и от самото развитие на лозата.

„Не може да се каже на този ден ще пръскаме с това. Агрономите всеки ден обикалят лозата, гледат и преценяват кога е необходимо“, обобщи Бакалски.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 92
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК