BG EN

Есенни деликатеси с круши

РЕТРО

Есенни деликатеси с круши

10513
на 05.09.2015
Есенни деликатеси с круши
Автор:   Ретро

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Крушата е идеална добавка към различни сладки и солени ястия. Меденият вкус и свежият аромат на този плод придават финес и екзотика на всяко блюдо, в което присъства като детайл. Ето няколко идеи за ефектни есенни специалитети.

препоръчано

 

Салата микс

 

Продукти:  3 круши – от три различни сорта, 2 домата, 1 малка краставица, няколко листа зелена салата, 1 глава сладък лук, бучка сирене, мента, маслинов зехтин, лимон или оцет.

 

Начин на приготвяне: Нарязвате зеленчуците по познатия на всички домакини начин. После нарязвате крушите на малки кубчета и ги прибавяте към нея. Обогатете я с десертно сирене и я подправете със зехтин и лимонов сок. Завладяващата комбинацията на различни сортове круши придава на салатата по-плътен вкус и неповторим наситен аромат.

 

 

Рукола с пармезан

 

Продукти: 1 връзка рукола,1 червена маруля, 1 цикория, 2 едри  круши, 1/3 чаша пармезан на люспи (може да си ги направите с помощта на белачка за картофи, ако нямате специален за целта уред), 1 с.л. зехтин, 1 ½ с.л. винен оцет, 2 ч.л. мед, 1 ч.л. дижонска горчица.

 

Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре всички листни зеленчуци. Разполовете крушите, изчистете ги от семките и след това нарежете на тънки полумесеци. Сложете руколата, накъсаните салати и крушите в голяма купа. В отделен съд изсипете подправките и разбъркайте добре. Полейте салатата и поръсете с люспите пармезан.

 

 

Крем супа със синьо сирене

 

Продукти: 650 г круши, 1 едър картоф, 600 мл вода, 100 г синьо сирене, физалис за декорация.

Начин на приготвяне: Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета. Поставя се заедно с водата на котлона. Крушите се почистват от семките и дръжките, обелват се и се нарязват на парчета. 10-15 мин. след като е сложен картофът във водата се добавят и крушите. След като продуктите се сварят се пасират до получаването на гладка смес. Супата се сервира, гарнирана отгоре с натрошено синьо сирене и физалис.

 

 

Глазиран свински бут

                                                                                                                                                                          Продукти: 1.5 кг свински бут (цяло парче), 300 мл ябълково вино (или смес от бяло вино и ябълков сок), 6 бр. зимни круши,  200 г сушени кайсии, 2 с.л. течен пчелен мед, 1 ч.л. сушена мащерка, смлян кориандър, черен пипер, сол, масло за намазване

 

Начин на приготвяне: Месото се измива и подсушава. Затопленият мед се смесва със стритата мащерка и смления кориандър, сол и черен пипер на вкус и се разбърква добре. Месото се намазва отвсякъде с медената смес, слага се в дълбок съд и се залива с ябълковото вино. Маринова се 4 часа, като първите два часа се оставя да стои при стайна температура, а след това се прибира в хладилника. После месото се слага в намазана с масло тава и се пече около час и половина в предварително загрята умерена фурна. Половин час преди края на печенето около месото се нареждат почистените плодове, разрязани на половинки и намазани със смес от мед и лимонов сок. Всичко се допича до готовност.
Плодовете трябва да омекнат, но без да губят формата си.

 

Мъфини с орехи

 

Продукти: 375 г пълнозърнесто  брашно, 150 г нарязани арехи       1 ч.л. счукан черен пипер, 1/2 ч.л. морска сол, 100 г козе сирене (нарязано на малки кубчета), 3 големи круши (обелени, почистени от семето и нарязани на малки кубчета), 2 големи яйца, разбити, 125 мл зехтин (или олио), 125 мл обезмаслено мляко.

 

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете форма за мъфини с 12 отвора или ги покрийте с хартиени капсули. Пресейте брашното в голяма купа и добавете ядките, пипера, солта и кубчетата сирене, разбъркайте добре и тогава добавете крушите, яйцата, олиото и млякото. Внимателно размесете, като внимавате да не разбиете прекалено продуктите. С лъжичка вземайте от сместа и пълнете формичките за мъфини, след това ги изпечете за 20-тина минути, или докато станат златисто - кафяви. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят в тавичката за 5 минути. Внимателно извадете кексчетата от формичките и ги прехвърлете върху кухненска решетка или плоска чиния. Поднесете ги топли или студени, с крема сирене, масло или пресни плодове. 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната сряда на ноември: Парите са възможни за Овена и Близнаците, Ракът дразни САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната сряда на ноември: Парите са възможни за Овена и Близнаците, Ракът дразни
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Пеевски: ППДБ още са под въздействие на различни вещества и на кешовете, откраднати през последните три години! Втори и трети мандат са невъзможни ГОРЕЩО В ПИК TV! Пеевски: ППДБ още са под въздействие на различни вещества и на кешовете, откраднати през последните три години! Втори и трети мандат са невъзможни
ново
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК