ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Оказва се, че има достатъчно естествени подсладители, които успешно се конкурират с обикновената захар. Захарта е една от най-вредните храни. Освен за вредата ѝ може да се говори и за безполезността ѝ.
Захарта има много ненужни калории, като същевременно е напълно лишена от всякакви витамини, минерали и други полезни вещества. Ето защо най-добрият вариант би бил да я изоставите напълно. Но за тези, които обичат сладко, на които им е трудно да живеят без него, има няколко варианта за полезен заместител на рафинираната бяла захар.
Заместители на захарта
1. Стевия
Стевията се използва успешно като подсладител. По своите качества стевията значително превъзхожда рафинираната захар. Тя е безвредна за тялото, като същевременно придава желаната сладост. Стевията е любима на много спортисти. Това е така, защото няма никакви калории. Сред минусите на този полезен заместител на захарта може да се отбележи само специфичният послевкус. Но това също е временно, защото ако редовно добавяте стевия към храната си, чая или кафето, тогава вкусът става неразличим.
2. Сироп от фурми
Сиропът от фурми е интересна и много полезна алтернатива на рафинираната захар. Може да се прибави към кафе или чай. Така вкусът ще бъде още по-интересен. Сиропът от фурми има много полезни свойства, витамини и минерали. Така например съдържа много калий, магнезий и фосфор. Можете да използвате самите фурми като сладка добавка към вашите смутита или зърнени храни. Заместващ продукт на бонбоните. Но не забравяйте, че фурмите са с много калории, така че се ограничете в количеството.
3. Кленов сироп
Кленовият сироп е предпочитан заместители на рафинираната захар в Канада. И не е само това. Освен интересния си вкус кленовият сироп има много минерали и витамини от група В. Можете да го добавяте и към любимите си напитки, зърнени храни, кисели млека, да подправяте с него плодови салати или да го хапвате с извара. Недостатъкът му е високото му съдържание на калории. Ето защо трябва да бъдете внимателни с него и да не злоупотребявате.
4. Сироп от йерусалимски артишок
Друг вид подсладител е сиропът от йерусалимски артишок. Неговият плюс се крие и в богатия полезен състав и ниското съдържание на калории. Вкусът на този сироп донякъде напомня на цветен мед. Затова е идеален за тези, които обичат меда. Съдържа много пектини, които допринасят за ускоряване на метаболизма.


