Последвайте ни в Google News Showcase
Хората, консумиращи натурален шоколад, по-рядко страдат от депресия, тъй като психоактивната му съставка действа еуфорично като канабиса, пише в. "Дейли мейл".
WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)
Вестникът цитира проучване на специалисти от лондонския "Юнивърсити колидж", обхванало 13 хиляди души. Те трябвало да попълнят въпросници свързани с консумацията им на шоколад и депресивните им състояния. Изследването е установило, че често консумиралите всякакъв вид натурален шоколад участници не проявяват никакви клинични признаци на депресия, предава БТА.
Според учените това се дължи на веществото анандамин, съдържащо се в лакомството. То предизвиква същия ефект на еуфория, подобен на този от употребата на канабис. В черния шоколад се съдържат също и антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси в човешкото тяло. А според редица експертни инфекциите са свързани по някакъв начин и с депресията.
Проучването е проведено от екипа на д-р Кара Джаксън. От него проличало, че хората, консумиращи натурален шоколад са със 70 процента по-нисък риск от депресия, в сравнение с останалите.