Дойде моментът да се подготвим за зимнината
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Сега е времето за засаждане на вторите култури – късни домати, краставици, зеле, праз и редица други. Особено значение имат онези от тях, необходими за приготвянето на зимнината, а както знаем, от памтивека българската къща не остава без кисело зеле и кисели краставички.
Кисели краставички се приготвят от късоплодите сортове, наричани корнишони. Най-добре е сеитбата им да приключи до средата на юли. Подготовката на почвата включва плитко преораване или прекопаване, а след това брануване. Не бива да се оре по-дълбоко от 16-18 см, за да се запази почвената влага. При по-малки площи е достатъчно мястото да се прекопае с мотика. Заедно с обработката се внасят и торовете: 2-3 кг добре разложен оборски тор, 200-300 г суперфосфат, 150-200 г калиев сулфат и 100-150 г амониева селитра на квадратен метър.
Сеитбата на късните корнишони е директна, без предварително приготвяне на разсад. За по-малките площи в личното стопанство предпочитана е гнездовата сеитба. Гнездата се правят на 70-80 см едно от друго, във всяко се слагат по 4-5 семена и една лопата оборски тор. Разстоянието между редовете е същото като при гнездата. След поникването се оставят от 1 до 3 растения в гнездо. Доказано е, че ако имате възможност да вдигнете корнишоните на телове, добивът ще бъде доста по-голям. Поливайте редовно и не допускайте засушаване.
За да си осигурите добра реколта, трябва да вземете мерки и срещу вредителите. Особено опасно е поповото прасе, което нагризва кълновете и стъблата на младите растения. Затова още при сеитбата разхвърлете препарат срещу него. Подходящ е Мезурол шнекенкорн – 0, 25 г на квадратен метър.