ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Захар, захар и пак захар. Има я в кроасана за закуска, в десерта на обяд или пък във вкусните бисквитки, с които си пием кафето следобед. Тя присъства в топлите и студени напитки, които поглъщаме всеки ден. Тя е от онези неща, без които сякаш не можем. Ала това може да се промени постепенно.
С настъпването на пролетта всеки започва ново начало. Вместо да спазвате строги и изтощителни диети, може да намалите и изключите захарта от менюто си. Ако направите същото и с вредните храни, ще отслабнете по-лесно.
Според консултанти по хранене и диететика, включването на храни с естествени захари е полезно. Например плодове. Но същото не важи за такива, при които има добавена захар. Тя ги прави по-трайни и същевременно по-апетитни.
„Силно вярвам, че проблем номер едно, що се отнася до здравето ни, е излишъкът на добавена захар в храните ни и нашето меню като цяло“. Това споделя Лаура Бурак. Нутриционистът посочва, че дори не осъзнаваме колко захар ядем. Освен това, когато пазаруваме, добавяме в количката пакетирани неща, които са наблъскани с нея, но на етикета им няма реалната им стойност. Например под формата на сиропи, кафява захар, декстроза, глюкоза, суканат и други вредни съставки.
Захар – как да я намалите или да я изключите напълно от живота си?
Освен в тортите, печивата и други популярни десерти, захарта може да се крие и на най-неочаквани места. Ето защо, ако искаме да се храним по-здравословно, трябва да внимаваме какво слагаме в устата си.
Приемайте храни с естествена захар, а не с добавена
„Сменете храните с добавена с такива, които съдържат в себе си естествена захар, хранителни вещества и антиоксиданти. Хапвайте плодове вместо бисквити, бонбони и сладолед“, предлага Бурак.
Както стана ясно, консумацията на храни с естествени захари не е голям проблем, стига да не прекалявате. Това потвърждават и от Американската сърдечна асоциация.
Използвайте по-здравословни алтернативи
Ако искате да подсладите живота си, има начини да промените вкуса на своите напитки. Например да добавите какао на прах или канела към тях. Ако си правите смути за закуска или между храненията, овкусете с екстракт от ванилия или малко пресни/замразени плодове. От друга страна малко фурми ще придадат сладост на овесената ви каша.
„Намерете начини да използвате храни, които имат нотки на сладост и с времето вашите вкусови рецептори ще се променят. И вече няма да харесвате този супер сладък вкус“, казва още Бурак.
Откажете се от подсладените напитки
Обичате ли да си купувате студен чай, когато се разхождате в парка? А знаете ли колко добавена захар съдържа? Вероятно ще се шокирате, когато прочетете етикета.
„Започнете с ограничаване на тези напитки и се придържайте предимно към вода, сода и неподсладени чайове и кафета“, обяснява специалистът по хранене и диететика.
Внимавайте за тайните източници на захар в опаковката на храните
„Няма да повярвате на всички тайни източници на добавена захар във вашата храна“, казва Бурак. Тя подчертава колко е важно преди всичко да се четат съставките на опаковката на храните. Дори и да има различни здравословни изрази в текста, това не значи, че в продукта няма добавена захар.
За да намалите захарта в менюто си, внимавайте и с широко рекламираните барчета. Те може да са без глутен, но от друга страна да са доста сладки.
Кафява захар, мед, сурова захар, меласа, сироп, концентрати от плодов сок, царевичен подсладител, инвертна и малцова захар, са нещата, за които да следите в етикетите, препоръчват от Американската сърдечна асоциация.
Сравнете калориите
Дори и да започнете пролетно пречистване или някаква диета, трябва да внимавате с калориите.
Представете си, че имате вкусни понички в чинията. Те съдържат цели 500 калории. Но какво ще стане, ако получите същите тези калории от по-здравословни храни? Например прясно нарязана зелена салата с яйца, авокадо, семена и зехтин. На практика и двете са пълни с едни и същи калории, но според Бурак, тялото ще ги обработи по съвсем различен начин. И със сигурност ще се затрудни с тези от тестеното изделие.
„Поничките са съставени предимно от добавена захар и наситени мазнини. Те не съдържат засищащ, стабилизиращ кръвта протеин, поради което една поничка може лесно да доведе до поглъщането на три“, добавя тя.
„Тази храна не само ще повиши кръвната ви захар, но няма да ви държи сити. Това ще доведе до глад и апетит“, казва още нутриционистът.
Този текст има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.