BG EN

Защо не бива да изхвърляме хляба от менюто си

Животът днес

Защо не бива да изхвърляме хляба от менюто си

11724
на 30.07.2022
Защо не бива да изхвърляме хляба от менюто си
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

С наближаването на лятото и неговите плажове мнозина започват да обмислят в какво да се ограничат, за да отслабнат. Темата за хляба в този смисъл винаги е актуална. Трябва ли да изхвърлим хляба от менюто си? Какви последици ще предизвика недостигът или липсата на неговата консумация?  
 
В пълнозърнестия хляб се съдържа в изобилие целулоза (фибри), както и витамини от групата В, които спомагат за нормалната дейност на нервната и сърдечно-съдовата система. Той е източник на най-различни минерали като магнезий, натрий, калий, флуор, калций и др.
 
Полезните за здравето съставки са концентрирани най-вече в обвивката на зърното. Затова полезността от хляба е в пряка зависимост не от вида на зърнените култури, а от смилането на зърното. Например, в хляб, приготвен от рафинирано брашно, има 0,05 милиграма желязо - а в пълнозърнестия хляб това съдържание е 4,9 мг, т.е. почти сто пъти повече. В случай, че откажете белия хляб, тогава организмът ви може и да не забележи загубата на хранителни вещества. Но отказът от пълнозърнест хляб ще повлияе значително по-неблагоприятно. Ето какво може да се случи с вашия организъм, ако престанете да консумирате хляб. 
 
Раздразнителност и умора. 100 грама пълнозърнест хляб (около 3 филийки) съдържа почти половината дневна нужда от витамин В1 (1,5 мг/ден). Ако витаминът не е достатъчен, човек става раздразнителен, уморява се по-бързо, развива мускулна слабост. В хляба има редица други витамини, като PP (ниацин), който е необходим за функционирането на мозъка, и витамин B2, липсата на който провокира увреждане на зрението.

препоръчано

По-малко енергия. Белият хляб, приготвен от фино брашно, представлява най-вече бързи въглехидрати, доставящи кратковременна енергия на тялото. Ако спортувате, тогава малко парче от него половин час преди начало на тренировка ви зарежда със сила и ще увеличи вашата издръжливост на физическо натоварване.

Хлябът съдържа още и фолиева киселина – тоест, витамин В9, който е особено нужен за растежа, кръвообразуването и имунитета. Тази съставка оказва влияние върху нервната система и обновяването на клетките на тялото, което се отразява и върху вашата енергичност. Ако категорично настоявате да се откажете от хляба, увеличете приема на бавни въглехидрати – например, ечемичена каша или овесени ядки.

По-често чувство на глад. Ако сте на диета и следите внимателно колко калории приемате, съвсем естествено е да изпитвате чувство на глад - обаче пълнозърнестият хляб съдържа в изобилие целулоза, която засища и предотвратява преяждането. Калорийното съдържание на хляба не е толкова високо - средно 250-300 kcal на 100 гр.

Влошена функция на червата. Типично и важно за пълнозърнестия хляб е изобилието на целулоза – около 7.4 г на 100 грама. Поглъщането на голямо количество от нея може да провокира подуване на корема и образуването на газове. Но ако ядете хляб в умерени количества, той, напротив, помага на храносмилането. 
 
Консумацията на бял хляб е в състояние да предизвика проблеми с освобождаването на червата – това явление е често срещано, най-вече при по-възрастните хора.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 25
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК